h

Tegenmacht

Bijna 13 uur lang vergaderde de Utrechtse gemeenteraad op 9 november over de verdeling van de beschikbare poen voor 2018. De SP-fractie haalde daarbij alle eigen voorstellen binnen. Mooi, maar buiten die raadzaal is er een hele andere werkelijkheid, waar het niet democratisch toegaat, waar het keiharde noodzaak is dat mensen zichzelf organiseren. Dan pas kunnen er dingen echt veranderen. Hieronder de inbreng van de SP-fractie in het debat.

Voorzitter, de werkelijkheid in de stad vraagt meer dan wat we hier in het stadhuis allemaal bekokstoven. Hier in de gemeenteraad kunnen we doen alsof het allemaal zo democratisch gaat, maar op veel vlakken ligt de macht niet bij de raad, is het niet democratisch. Veel macht is gebaseerd op geld, op eigendom, op grond waarvan macht wordt uitgeoefend. Dit lijkt zo'n vanzelfsprekendheid.

Het leidt tot een werkelijkheid waarbij steeds meer mensen zich afkeren van de politiek, onverschillig worden, tegenover elkaar komen te staan. De werkelijkheid dat er een toenemende groep mensen is die niet mee kan doen, cynisch wordt. Niet meer mee wil doen, omdat het niet uitmaakt of je een flexbaantje hebt of een uitkering. De werkelijkheid dat wonen in de stad voor mensen met een dunne portemonnee steeds moeilijker wordt. Mensen die weten dat hun kind minder kansen heeft doordat ze zelf laag opgeleid zijn, of in de verkeerde wijk wonen. Mensen die een renovatie van hun flatblok in bewoonde staat door de strot gedouwd krijgen, terwijl eerder is aangetoond dat maandenlang wonen in rotherrie, stank en stof veel te belastend is. Mensen die te horen krijgen dat ze gewoon de huur moeten doorbetalen in de weken dat ze hun huis uit moeten vanwege een renovatie.

Het maakt daarvoor niet heel veel uit hoeveel zeteltjes de SP in deze zaal heeft, of wie dan ook. Het maakt wèl uit of die mensen voor zichzelf kunnen opkomen. Zichzelf kunnen organiseren en tegenmacht bieden aan die georganiseerde schijnbare vanzelfsprekendheid.

Als dat lukt, dan zie je dat er ook wat verandert. De tijdelijke huurders aan de Oudegeinlaan die als pinautomaat werden gebruikt. Zij kwamen in actie en dwongen een huurverlaging af. De mensen van de Afrikalaan die hun hakken in het zand zetten en in overweldigende meerderheid ‘nee’ hebben gezegd tegen het doorbetalen van de huur in de tijd dat ze niet in hun huizen kunnen. De schoonmakers, die de stationshal hebben bezet en betere arbeidsvoorwaarden afdwongen. De thuiszorgmedewerkers die door hun solidariteit en liefde voor hun werk de barricades op gingen. Dat helpt ons om hier de vooruitgang te boeken die we hebben bereikt. Jezelf organiseren en jezelf laten zien. Wij zijn er ook nog.

Voorzitter, de Socialistische Partij heeft als kernwaarden menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Als socialisten zijn wij solidair met die mensen en helpen hen zich te verenigen en hun onderlinge solidariteit te organiseren, tegenmacht te bieden. Dat blijven we doen, ongeacht of we op 21 maart nou winnen of verliezen. Ongeacht of we nou in het stadsbestuur zitten of niet. Daar mag de stad op rekenen.

U bent hier