h

Verkiezingsprogramma 2010: hoofdstuk 11

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 3 MAART 2010

 

11. RUIMTE & GROEN

HET LANDSCHAP OM DE HOEK

Groen volbouwen is in Utrecht een manier geworden om een gat in de begroting te dichten. Zoek een groenstrook, teken er wat dure appartement in en ga aan de slag. Buitengewoon kortzichtig. Gebouwen neerzetten doe je niet om geld te verdienen, maar om in een maatschappelijke behoefte te voorzien. Groene ruimte is onmisbaar voor een  leefbare buurt.

GROEN

Groene ruimte die door het college wordt volgebouwd: Het Thorbeckepark in Ondiep, het sportveld
aan de van Lieflandlaan, groen in het Kruisvaartkwartier, het groen in Overvecht de Gagel, Rotsoord
in Hoograven, en dit is maar een selectie. Trouwens bijna allemaal met instemming van GroenLinks.
Dat gebeurt onder het mom van het creëren van een ‘hoogstedelijk milieu’. Deze plannen draaien
we waar mogelijk terug.

  • We bouwen niet langer groene ruimte vol om een gat op de begroting te dichten.
  • In het streven naar een compacte stad worden opvallend vaak plannen gemaakt om delenvan de stad verder dicht te bouwen die al ver onder de groennorm zitten, zoals Ondiep en Kanaleneiland. De SP wil voor de wijken onder de groennorm een stop op verdere verstening, en maakt per buurt met de bewoners plannen om de groene ruimte te vergroten.
  • Er wordt paal en perk gesteld aan de gemakzucht waarmee bomen worden geveld. Nog voordat de bouwvergunningen onherroepelijk zijn, worden bomen al uit de weg geruimd. Voor verkeersingrepen en parkeervoorzieningen sneuvelen honderden bomen per jaar. Op het kappen van oude, waardevolle bomen zetten we een hoge prijs als drempel tegen te gemakkelijke kap en voor de aanplant van vervangende bomen.
  • Op de Utrechtse landgoederen Amelisweerd, Rhijnauwen en Haarzuilens zetten we ons in voor het terugdringen van de auto en voor duurzame landbouwactiviteiten in het gebied.

OPENBARE RUIMTE

  • Verloedering van de openbare ruimte tast ook de sociale veiligheid aan. Daarom draaien we de bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte en het groen terug en zorgen we dat vernielingen snel worden hersteld en de straten schoon blijven.
  • Het historische karakter van onze binnenstad dreigt te verdrinken in een zee van reclame. We willen minder reclame toestaan en striktere handhaving van de regels. Dat houdt Utrecht onderscheidend, en daar profiteren uiteindelijk ook de ondernemers van.

BEDRIJVENTERREINEN

  • Leeglopende bedrijventerreinen en kantoorparken transformeren we naar een gemengd
    terrein van bedrijven, woningen en veel groene ruimte. In Rijnsweerd Noord ontstaat zo’n
    kans door de verhuizing van het Provinciehuis. Een mooi voorbeeld is de voorgenomen
    transformatie van bedrijventerrein Overvecht Noord.

Terug naar standpunten 2010

U bent hier