h

Antwoorden schriftelijke vragen begraafplaats L-R

1 mei 2007

Antwoorden schriftelijke vragen begraafplaats L-R

Al vanaf de instelling van de WijkRaad Vleuten-de Meern in 2001 zijn er dringende adviezen over de noodzaak voor een nieuwe begraafplaats in het gebied van de voormalige gemeente Vleuten-de Meern. Vanaf 2003 werd het duidelijk dat de lokatie daarvoor bij de Hamlaan zou moeten worden gezocht. Sindsdien zijn er wederom regelmatig hierover adviezen binnengekomen en is hierover gesproken met diverse wethouders. Ook in verschillende commissies in de gemeenteraad is regelmatig door diverse partijen over de dringende noodzaak voor een begraafplaats gesproken.

Al in 2005 is er door een begraafplaatsexploitant uit De Meern een plan ingediend, waarbij een algemene begraafplaats exploitabel zou kunnen zijn via een grafheuvelconstructie. Na dringende adviezen van bewonersorganisaties, zoals De Kern Vleuten, over de negatieve milieueffecten van een crematorium, was in dit plan van deze begraafplaatsexploitant geen crematorium opgenomen. In de Kadernota Vleuten en Programma van Uitgangspunten Hamlaangebied is er geen sprake meer van een crematorium, maar wel van een begraafplaats. Net voor de jaarwisseling, op 29 december 2006, ontvingen deelnemers van het overleg voor de komst van een begraafplaats een brief, waarin werd meegedeeld dat de komst van de begraafplaats in het Hamlaangebied vertraging had opgelopen, omdat wethouder Bosch prioriteit geeft aan de verplaatsing van de Voornruiters en andere manéges alsmede vanwege het feit dat er nog geen besluit is genomen over een crematorium in Utrecht-Oost.

In maart, tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling, antwoordde wethouder Bosch op vragen van D66, dat hij begrip had voor de gevoeligheden en wens tot een begraafplaats in Vleuten-de Meern en zou trachten e.e.a. te versnellen. Hetzelfde was al eerder beloofd door zijn voorganger als wethouder Leidsche Rijn, dhr. Lenting en de voormalige wijkwethouders Jansen en Verhulst. Een planning voor de vestiging van een begraafplaats kon dhr. Bosch niet geven.

Dit alles leidt tot de volgende vragen:
1.Bent u het met ons en de WijkRaad Vleuten-de Meern eens dat een algemene begraafplaats voor alle gezindten in Vleuten-de Meern een dringende noodzaak is?

Op meer dan één moment is, in de afgelopen jaren, de behoefte aan een begraafplaats in Leidsche Rijn c.q. Vleuten - De Meern uitgesproken. Het ging daarbij zowel om uitbreiding van een bestaande begraafplaats als om de aanleg van een nieuwe begraafplaats. De specifieke aard van die begraafplaats is daarbij niet definitief bepaald, maar het college deelt de visie dat het goed is als genoemd gebied de beschikking krijgt over een begraafplaats.

2.Welke prioriteit geeft u de komst van deze begraafplaats?

Zie beantwoording onder vraag 3.

3.Waaruit blijkt deze prioriteit?

Ad vraag 2 en 3: Op dit moment vindt onderzoek plaats naar de haalbaarheid van een begraafplaats op de locatie Hamlaan. Omdat het college van mening is dat ter plaatse geen omvangrijke gebouwde voorziening (zoals bijvoorbeeld een crematorium) kan en mag plaatsvinden, zal zorgvuldig worden onderzocht op welke wijze een dergelijke voorziening ingepast en door derden geëxploiteerd kan worden.

4.Eén exploitabel plan van een begrafenisexploitant is ingediend. Hoe beoordeelt u dit plan? Hoe is dit onderzocht?

Het college wil verschillende partijen uitnodigen een voorstel te doen. Het is daarom niet goed om in dit stadium een oordeel uit te spreken over dat ene plan.

5.Waarom, indien er geen sprake meer is van een crematorium, moet er gewacht worden op een besluit over een crematorium in Utrecht-Oost?

Er is geen reden om te wachten op een besluit over een crematorium in Utrecht-Oost.

6.Indien u het met ons eens bent dat een begraafplaats dringend noodzakelijk is en wetend dat er nog enige jaren nodig is tot er daadwerkelijk begrafenissen kunnen plaatsvinden op deze begraafplaats, waarom kunt u hierbij geen planning geven?

Wij kunnen u een planning geven op het moment dat er helderheid bestaat over het gehele traject. Die helderheid is er, als de onderzoeksfase is afgerond. Voor zover wij het nu kunnen beoordelen, kan de onderzoeksfase uiterlijk binnen een half jaar zijn afgerond.

7.D66, CDA, Leefbaar Utrecht, GroenLinks, SP en de Christen Unie willen een begraafplaats zo snel mogelijk realiseren. Dat betekent dat dit jaar het besluit daartoe moet worden genomen. Bent u van plan om dit te doen?

Het lijkt ons niet juist om vooruit te lopen op de onderzoeksresultaten. Het is met name de vraag of en hoe de gewenste begraafplaats exploitabel is en welke bebouwde voorziening daartoe minimaal noodzakelijk is. Indien enigszins mogelijk zullen wij een dergelijk besluit dit jaar nemen.

8.Heeft u budget voor een begraafplaats? Zo ja, wat is daarvoor de reservering?

Een begraafplaats moet in principe kostendekkend kunnen worden geëxploiteerd. Er is geen gemeentelijk budget gereserveerd voor een begraafplaats in wijk 10.

Wethouder Bosch heeft aangegeven de ontwikkeling van een begraafplaats bij de Hamlaan los te koppelen van de verplaatsing van een maneges in Vleuten, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Het gaat hierbij om de maneges van de Voornruiters, de Mariahoeve en de Castellumruiters.

9.Waarom duren besluiten over de verplaatsing van deze maneges zo lang?

De raad heeft aangegeven op de locatie Hamlaan geen manege te willen vestigen.
Bij het verplaatsen van maneges gaat het niet in de eerste plaats om het nemen van bestuurlijke besluiten. Veeleer gaat het om de beschikbaarheid van locaties, de geschiktheid van die locaties voor de functie van manege en de planologische mogelijkheden en beperkingen. Het college spant zich in om de verplaatsing van de betrokken maneges te bespoedigen. Ruimtelijk en financieel blijkt dit in de praktijk niet eenvoudig.

10.Vanuit bewonersorganisaties in Vleuten en De Meern èn vanuit de maneges zelf zijn voorstellen gedaan voor lokaties. Het gaat hierbij om het voorstel om de Voornruiters te verplaatsen naar de Enghwetering naar de nu gekozen lokatie voor de Mariahoeve, vanwege de noodzakelijke bereikbaarheid van het soort maneges dat de Voornruiters is. De Mariahoeve zou dan verplaatst kunnen worden naar een lokatie vlakbij de oude lokatie, in de Woerd ? in welke omgeving het merendeel van de leden vandaan komt. Vervolgens zijn er verschillende mogelijke lokaties voor de Castellumruiters voorgesteld in het groengebied Haarzuilens, met name aan de Rijndijk. Hoe bent u met dit voorstel omgegaan?

Alle alternatieven met betrekking tot de twee maneges zijn onder de loep genomen.
De door u voorgestelde verschuiving van de manege Van Echteld naar de Hoge Woerd is voor de familie geen alternatief. Van Echteld is onlangs gestart met de bouw van de manege. De Castellumruiters voeren samen met de gemeente momenteel een haalbaarheidsonderzoek uit naar een verplaatsing. Ook voor de Voornruiters worden alternatieven onderzocht. In overleg met de maneges wordt gekeken wat haalbaar is en wat niet. Het college acht het niet verstandig om in deze fase over de verschillende belangen en alternatieven publiek te communiceren. Dat neemt niet weg dat er intensief wordt gezocht naar oplossingen die zowel ruimtelijk als financieel haalbaar zijn.

11.Indien u het met ons bent dat er spoedig een besluit moet vallen over de verplaatsing van de maneges, mede vanwege de exploitabilteit van deze maneges, welke planning heeft u voor de verplaatsing van de maneges?

Er zijn teveel externe factoren van invloed op de verplaatsing van de maneges om het geven van een 'harde' planning te rechtvaardigen. Het college hecht er aan zo spoedig mogelijk tot verplaatsing van maneges te geraken en zal zich daarvoor, in overleg met betrokkenen, blijven inzetten.

U bent hier