h

Bezoek Statenfractie aan Harmelen

26 juni 2007

Bezoek Statenfractie aan Harmelen

Zaterdag 23 juni waren Linda Hogema en Pieter Wout Duquesnoy van de SP fractie van de Provinciale Staten op werkbezoek in Harmelen. Op de agenda stond de wegenaanleg van het project A12 BRAVO en de nieuwste ontwikkelingen rond de plannenmakerij van NV Utrecht. Beide zaken zijn uiterst actueel, zeer belangrijk voor de toekomst van Harmelen en bij beide zaken is de provinciale overheid sterk betrokken. Alle reden om de SP statenleden uit te nodigen en wat ontmoetingen te regelen.

Als eerste hadden wij een afspraak met ondernemer Nico van Dijk om te spreken over de verkeersafwikkeling van het tuinbouwgebied Harmelerwaard. Ook aanwezig was Aad van Dijk. Met beiden hebben we gesproken over de ontsluiting van het tuinbouwgebied Harmelerwaard en de bedrijven aan de Dorpeldijk. Er werden in het verleden plannen opgesteld voor de verplaatsing van de tuinders uit Vleuten die plaats moesten maken voor de ontwikkeling van Leidsche Rijn. Daarvan maakte ook de ontwikkeling van passende infrastructuur uit. De ontwikkeling van een groot glastuinbouwgebied bleef uit en aan de ontsluiting is niets gedaan. De bedijven die zich daar verzameld hebben doen het goed en willen groeien en bloeien. Over de verkeersafwikkeling moet een goed plan op tafel komen.

De wegenbouw van het project A12 BRAVO gaat binnenkort in Harmelen beginnen. Een rondweg en een nieuwe aansluiting op de A12 bij Bijlevelt gaat er komen. De ontsluiting van Harmelerwaard moet meegenomen worden. De brug over de Oude Rijn is daarvoor de oplossing. Eerst werd er geld voor gegeven (van de provincie) en een maand later is er weer geen sprake van. Dat moeten de bestuurders eens uitleggen. Zonder een goed doordachte ontsluiting van "Greenport Harmelen" is het plan A12 BRAVO niet compleet.

Om 13.00 uur was er een ontmoeting met Paul Kwakkenbos en Ed Janson in H2O. Daar werd verder gesproken over de ontwikkeling van A12 BRAVO. Paul gaf een overzicht van de vele plannen en verwikkellingen rond de ontwikkeling van tuinbouwgebied Harmelerwaard. Ook gemeente Utrecht en Vleuten De Meern hadden miljoenen toegezegd voor de medewerking van Harmelen bij de verplaatsing van de glastuinbouw. Daar is het niet van gekomen. De herindelingen van 2001 hebben alles nog veel moeilijker gemaakt.Paul vind dat de politici van vandaag toch vooral goed op de hoogte moeten zijn van wat er in het verleden werd besloten. Er zijn financiƫle overeenkomsten gesloten en daar is niets van terecht gekomen. Waar zijn die miljoenen gebleven?

Hierna kwam de plannenmakerij van NV Utrecht aan de orde. Volgens Ed Janson was het duidelijk dat NV Utrecht het onderspit had gedelft. Geen extra woningbouw voor Harmelen, geen 17.000 geen 9.000. De passage over Harmelen stond niet meer in de structuurvisie. Bovendien is Rijerscop volgens een provinciaal besluit Belvedere gebied, dus kan er geen sprake van zijn dat op Rijerscop een industriegebied kan komen.

Paul Kwakkenbos laat er geen twijfel over bestaan dat de bestuurders bezig zijn een stuk van het Groene Hart in te pikken. Er zou in de Oude Rijn zone ruimte zijn voor de ontwikkeling van landelijk wonen en een bedrijven terrein op de Rijerscop. We moeten actie voorbereiden om dit te voorkomen! Politici van vandaag moeten goed op de hoogte zijn van het nog maar zeer recente verleden. In dat recente verleden werd er vastgesteld dat Harmelen/Woerden na de herindeling een groene buffer bleef. Nu wenst NV Utrecht de groene grens te verleggen meer naar het westen. Er mag geen sprake van zijn dat Utrecht gaat bouwen en ontwikkelen buiiten zijn gemeentegrens!

Om 14.00 uur hebben wij afscheid van elkaar genomen. Het was een goed werkbezoek. Omdat de statenleden op de fiets waren, moesten ze ook weer op de fiets terug. Tot op dat moment was het weer goed genoeg. Het begon al snel erg hard te regenen. Dat viel even tegen. Daartegenover staat echter de lage kosten van dergelijke aanpak van werkbezoek. Dit kostte de gemeenschap slechts ?13.- aan koffie en broodjes...

Wij vonden het een goed en nuttig bezoek en danken iedereen die hier aan heeft bijgedragen.

Leen de Vries

U bent hier