h

Werk en Inkomen

10 november 2017

Maaltijdbezorgers in verzet tegen bungelbanen

Riders worden ze wel genoemd: de fietsende maaltijdbezorgers die inmiddels een vast onderdeel zijn van het straatbeeld in de grote steden. Bij b­ezorgbedrijf Deliveroo werkt een deel van deze koeriers nog met een ­arbeidscontract, maar als het aan het management ligt niet voor lang meer. Yorick Bleijenberg: ‘Het is best een gevaarlijke baan.’

Lees verder
18 mei 2017

Huurverlaging voor 3000 Utrechtse huishoudens!

Foto: SP

Soms duurt het even, maar dan heb je ook echt wat. Per 1 september 2017 gaat de pilot huurmatiging van start, die SP-wethouder Paulus Jansen overeen is gekomen met de Utrechtse corporaties. Huishoudens met een U-Pas die in een te dure huurwoning wonen hebben dan recht op een huurverlaging tot de zogeheten 'Aftoppingsgrens'. Gemiddeld gaan deze huishoudens er dan € 60 per maand op vooruit.

Lees verder
25 april 2017

Working Class Heroes: Bas Nijland

Foto: Hans Verschoor

Flexcontracten zijn een probleem en verandering is hard nodig. Dat merkte Bas Nijland, hij kwam in actie voor verbetering van zijn arbeidsvoorwaarden. Bas is 20 jaar en werkt als uitzendkracht bij tankstations, zijn flexcontract brengt hem geregeld in een bittere situatie. ‘Ik woon op mezelf dus heb gewoon vaste lasten, maar als ik een week lang niet werk, wat wel eens gebeurt, zit ik in de shit aan het einde van de maand; dan kan ik mijn huur niet betalen.' De SP sprak met hem over zijn actie, flexwerk en de Dag van de Arbeid.

Lees verder
19 december 2016

SP tevreden met socialer armoedebeleid en verbeterplan huishoudelijke zorg

Foto: Sander van Oorsponk

Deze maand heeft de Utrechtse gemeenteraad belangrijke besluiten genomen om de stad socialer te maken. Het nieuwe armoedebeleid werd vastgesteld evenals het verbeterplan voor de huishoudelijke zorg. SP-Raadslid Nicole van Gemert is tevreden met de resultaten en benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking ervan in 2017.  

Lees verder
24 november 2016

Huurverlaging voor ruim 1600 Utrechtse Huishoudens!

Ruim 1600 arme huishoudens met te dure huur in Utrecht krijgen huurverlaging. Dat is het fraaie resultaat van maandenlange onderhandelingen door SP-wethouder Paulus Jansen met de woningbouwcorporaties. De Gemeenteraadsfractie van de SP drong hierop aan, toen vorig jaar bleek dat huishoudens met te hoge huren in de problemen kwamen.

Lees verder
20 september 2016

Begroting 2017: SP tevreden, maar nog genoeg te winnen

Foto: SP

De SP-fractie is voor het overgrote deel tevreden over de begroting die het stadsbestuur heeft gepresenteerd voor 2017. Een goede vertaling van de voorjaarsnota, waarin besloten werd tot € 2 miljoen extra  voor het armoedebeleid en de raad unaniem de SP volgde voor betere thuiszorg. Kers op de taart is de verlaging van de rioolheffing met 5%, die er kwam door een motie van de SP eerder dit jaar. Toch is er nog genoeg om voor te knokken, aldus SP-fractievoorzitter Tim Schipper. Een interview.

Lees verder
4 juli 2016

Nieuwe hulpdienst op dreef

De hulpdienst van de SP-afdeling Utrecht is sinds begin 2016 uitgebreid en vernieuwd en bestaat uit 5 enthousiaste vrijwilligers onder coördinatie van Bob Ruers. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het beantwoorden voor de talrijke hulpvragen, die met regelmaat bij de hulpdienst binnenkomen. We zijn benieuwd naar hun ervaringen. We vragen ernaar bij coördinator Bob Ruers.

Lees verder
2 december 2015

Huurverlaging minima in plaats van verhuizen

Foto: SP

De Utrechtse SP maakt zich zorgen over het afschaffen van het zogenaamde woonlastenfonds. Uit dit fonds konden minima die in een te dure huurwoning wonen tot nu toe een maandelijkse toelage krijgen. De SP pleit ervoor hun huren te verlagen, want daarmee voorkom je verhuizingen en bespaar je verhuiskosten. 

Lees verder
19 juni 2015

Overgewicht kinderen bij kern aanpakken

De gemeente Utrecht investeert al acht jaar lang in de zogenaamde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG-) aanpak. Deze aanpak probeert te stimuleren dat kinderen gezonder eten en drinken, door bijvoorbeeld fruit mee naar school te nemen en water te drinken. Echter blijkt dat het overgewicht bij kinderen in de (zwakke) wijken waar de JOGG aanpak is ingezet, niet is gedaald. In 2015 geeft de gemeente hier weer 100.000 euro aan uit, terwijl de aanpakt niet lijkt te werken. De SP vindt dat het probleem écht aangepakt moet worden.

Lees verder
10 mei 2015

SP luidt de noodklok over 30% huurexplosie

In haar huuronderzoek ‘Huurders voor het Blok’ luidt de Utrechtse SP opnieuw de noodklok over de voortgaande huurexplosie in de stad. Tussen begin 2011 en nu zijn de huren van de op Woningnet aangeboden sociale huurwoningen in Utrecht met gemiddeld 30% gestegen. De gemiddelde huurprijs steeg van € 476,44 naar
€ 618,13 per maand. Uitschieters zijn stijgingen van 145% (na renovatie) en 102% (zonder renovatie) bij kleine woningen.

Ook bij seniorenwoningen explodeert de huurprijs. Betaalbaarheid en beschikbaarheid moeten daarom topprioriteit krijgen in de nieuwe prestatieafspraken met de corporaties en andere betrokken partijen, zo stelt de SP. En de verhuurderheffing moet van tafel.

Lees verder

Pagina's

U bent hier