h

Alle wijken veilig, het kan wel!

14 november 2009

Alle wijken veilig, het kan wel!

terug

havankevin_flickr

(foto: flickr.com)

Overlast aanpakken én voorkomen

In een groot aantal wijken in Utrecht is het nog steeds onveilig op straat. De politie moet daar de daders hard aanpakken. Maar om de problemen echt op te lossen is meer nodig: preventie.

?Veiligheid op straat krijg je alleen als je drie dingen tegelijk doet,? volgens SP-gemeenteraadslid Chris Baerveldt: ?Eén: meer blauw op straat en in de wijk. Twee: goede en snelle preventie bij probleemjongeren. En drie: een goede, stabiele wijk waarin iedereen ? ook jongeren ? zich thuisvoelt. Dat laatste wordt nogal eens vergeten. Als je voortdurend wijken aan het slopen bent en iedereen maar heen en weer laat verhuizen, sloop je ook de sociale samenhang en ben je eigenlijk criminaliteit aan het bevorderen. Een goede sportclub in de wijk of vrijetijdsbesteding voor jongeren doet soms meer voor de veiligheid dan een straatcoach.?

?De wijkcoaches in Kanaleneiland kwamen uit Amsterdam, dat werkte dus niet?

De gemeente zoekt de oplossing steeds meer in kille techniek, zoals camera?s en mosquito?s (kastjes die een irritant piep voortbrengen die alleen jongeren kunnen horen). Die lijken even te helpen, maar ze verplaatsen de problemen alleen maar naar andere wijken en geven een gevoel van schijnveiligheid. De gemeente heeft daarnaast ook straatcoaches aangesteld. ?Ze zijn beter dan niets, omdat de politie gewoon te kort schiet,? vertelt Chris Baerveldt. ?Maar de wijkcoaches in Kanaleneiland kwamen uit Amsterdam ingevlogen en dat werkte dus niet. Pas als ze meer binding met de wijk krijgen en de mensen kennen, zie je effecten.?

Wijkposten politie moeten terugkomen

De SP zoekt de oplossing in een menselijke aanpak in de buurt. ?De politie moet meer de buurt in. Wijkagenten moeten de buurt kennen en de buurt de wijkagenten,? aldus Karst Boers, oud-gemeenteraadslid voor de SP. Daarnaast wil de SP dat de wijkposten van de politie weer terugkomen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer wijkposten van de politie gesloten. Het kan ook op internet, maar dat mist de persoonlijke betrokkenheid van de politie. Chris Baerveldt: ?Aangifte doen is niet alleen een technische zaak; zo van ik vul even een formuliertje in. Het is ook direct contact tussen Utrechters en hun politie. En dat is nodig om snel te weten waar de problemen zijn en hoe je ze kunt aanpakken.?

Lees meer over veiligheid

U bent hier