h

De sloopkogel stoppen, het kan wel

19 januari 2010

De sloopkogel stoppen, het kan wel

In Utrecht zijn er al jaren plannen om goede sociale huurwoningen te slopen om plaats te maken voor duurdere koopwoningen. Al jaren verzet de SP Utrecht samen met de bewoners zich tegen deze onnodige sloop. Er is geen draagvlak onder de bewoners voor de sloop en de wachtlijsten voor huurwoningen zijn nu al 8 jaar.

Dat het ook anders kan bewijst Wijk bij Duurstede. Daar kondigde SP-wethouder Jan Burger aan: "Dit jaar wordt het jaar van de sociale woningbouw." Daar is het wel mogelijk om nieuwe huurwoningen te bouwen zonder te gaan slopen. Het is een kwestie van kiezen.

campagne_2010_sloop_klein

Het gaat in Wijk bij Duurstede om een kleinschalig project waar goed geluisterd wordt naar de wensen van de bewoners. Op dit moment worden 23 huurwoningen gebouwd in opdracht van de Willem van Abcoudestichting. Het gaat om woningen voor 55-plussers. De woningen worden beheerd door woningstichting Volksbelang. Om voor een woning in aanmerking te komen is inschrijving als woningzoekende bij Woningnet noodzakelijk.

Volgens Tim Schipper, Fractievoorzitter van de SP Utrecht kan dit in Utrecht ook. "Als je in Utrecht jaren moet wachten voor een huurwoning, dan moet je zuinig zijn op wat je al hebt. Er moeten meer huurwoningen komen en gekeken worden naar de wensen van de huidige bewoners van sociale woningbouw. Veel bewoners zijn te oud om nog een huis te kopen, maar een huurwoning voor 55-plussers is dan een goede oplossing. De sloopkogel stoppen is een politieke keuze. Wijk bij Duurstede bewijst dat het wel kan. "

Jan Burger ziet een oplossing voor de specifieke problemen van Wijk bij Duurstede. "Dit jaar en volgend jaar worden er zo'n 150 tot 200 woningen in de sociale sector gebouwd. Met toepassing van het Lokaal Maatwerk komen er vervolgens nog eens zo'n 50 tot 100 bestaande huurwoningen vrij. Daarmee kunnen we de woningzoekenden uit Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen dus echt helpen."

U bent hier