h

Straathoekwerk Kanaleneiland op de tocht?

19 januari 2010

Straathoekwerk Kanaleneiland op de tocht?

De gemeente Utrecht wil ineens de subsidie van het straathoekwerk in Kanaleneiland stopzetten, zonder dat een goede opvolging is geregeld. Dat blijkt uit een persbericht van de Stichting Streetcornerwork (SCW) van 19 januari. SP -gemeenteraadslid Chris Baerveldt heeft direct vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de gang van zaken en het gat dat is gevallen.

"De SCW zorgde er voor dat lastige jongeren zich weer een beetje normaal gingen gedragen en hiermee haal je dat in één keer weer onderuit."

Het leek zo mooi. Op 2 december stond er in het Utrechts Nieuwsblad dat het samenscholingsverbod in Kanaleneiland was opgeheven. De reden daarvoor was dat het beter ging met de veiligheid in Kanaleneiland. Volgens het Utrechts Nieuwsblad is dat voor een groot deel te danken aan het straathoekwerk van de SCW: "Wij helpen de jongens met grote schulden en politiecontacten om weer op een eerlijke manier in de maatschappij mee te draaien. En dat lukt."

Maar na 1 januari werd alles ineens anders. Chill eiland, de plek waar de jongeren werden opgevangen, is volgens de SCW sinds 6 januari dicht en veel jongeren die door de SCW werden aangepakt en geholpen weten nu niet meer wat er gaat gebeuren. Om nog onduidelijke redenen kreeg de SCW te horen dat de gemeente de subsidie stop wil zetten. Dat klinkt nogal vreemd na het succes en de lovende woorden in december.

Chris Baerveldt: "In de sport heet het 'Never change a winning team', maar misschien is de gemeente niet zo sportief. Wat er ook aan de hand geweest is, het mag natuurlijk niet gebeuren dat jongeren en de rest van de wijk ineens in het luchtledige komen te hangen. Het gemeentebestuur moet snel ingrijpen en voorkomen dat het straks weer moet teruggrijpen naar een nieuw samenscholingsverbod."

Klik hier voor de schriftelijke vragen.

U bent hier