h

Krokodillentranen Corio om vertrek kleine zelfstandige

1 april 2010

Krokodillentranen Corio om vertrek kleine zelfstandige

 

1 april 2005: voorspellende waarde?

(door: Tim Schipper) Gisteren en vandaag konden Utrechters in het nieuws kennis nemen van de zorgen van vastgoedbedrijf Corio over de eenvormigheid van winkelcentra en het vertrek van de kleine zelfstandige uit het straatbeeld. Gezien de datum dacht ik eerst aan een wrange één-aprilgrap van John van Haaren, de baas van Corio Nederland. Alleen is het geen grap, het zijn echte tranen. Krokodillen-tranen om precies te zijn.

Ga maar eens bij de de kleine zelfstandigen navragen hoe het ging met de zogenaamde onthuringen, in het kader van de verbouwing van Hoog Catharijne. Gewoon geen plek meer straks, of een 'marktconforme' huur bij monopolist Corio, die ook Winkelhart Nieuwegein en straks Leidsche Rijn Centrum in handen heeft.

Overigens staat Corio hierin niet alleen. Ook bij de verbouwing van het Hart van Hoograven werden de kleintjes geconfronteerd met meer dan verdriedubbeling van de huur. In Kanaleneiland is - vooruitlopend op de verbouwing - voor een aantal winkeliers alvast een verhoging van een procent of 20 toegepast.

En als dit nog niet genoeg zou zijn, dan bepleiten bijvoorbeeld de PvdA en 'ondernemerspartijen' VVD en D66 ook nog eens een verruiming van de koopzondagen, waardoor die kleine zelfstandige wordt gedwongen een uurtje of 80 per week te werken.

Gek he, dat er zoveel de brui aan geven?

Tim Schipper
Fractievoorzitter SP

U bent hier