h

Handen omhoog!

8 juni 2010

Handen omhoog!

rutte_rover

Mark R., Job C. en hun trawanten overvielen vandaag nietsvermoedende studenten op weg naar hun college. In alle vroegte werd de wachtende lijn-12 passagiers gesommeerd hun studie-financiering op te geven om de crisis te betalen. "Iedereen moet een steentje bijdragen" verkondigde Mark R. - "Geen paniek, we doen het sociaal" viel Job C. hem lachend bij, terwijl hij zwaaide met zijn klapperpistool.

De studenten waren niet van plan om de rovers hun zin te geven. Dat hoefde natuurlijk ook niet. Het ging hier namelijk om een nieuwe stop van de "overval-tour" van ROOD, jong in de SP. De jongerenorganisatie van de SP wil met deze ludieke actie, die al op verschillende universiteiten en hogescholen in heel het land is gehouden, scholieren en studenten laten zien dat de PvdA, VVD, maar óók GroenLinks en D66 hen laten opdraaien voor de financiële crisis.

Deze vier partijen willen ondanks wat kleine verschillen in grote lijnen het zelfde: de studie-financiering afschaffen en vervangen voor een lening. De Landelijke Studentenvakbond LSVB heeft berekend dat als studenten schulden moeten maken voor een studie, veel jongeren de keuze voor hoger onderwijs niet meer zullen aandurven. Studeren wordt dan weer iets voor een elite. En dat terwijl we een goede kenniseconomie, met kritische en vindingrijke denkers, maar ook huis-artsen, leraren en verplegers kei-hard nodig hebben.

Op 9 juni kunnen we kiezen voor een sociale a van het onderwijs. Flink investeren in plaats van hard bezuinigen, studenten moeten we blijven aanmoedigen om te kiezen voor top-onderwijs voor iedereen, in plaats van de deuren van de hogescholen en de universiteiten te sluiten. Lees hier alles over de onderwijsplannen van de SP.

U bent hier