h

Onderwijs

12 februari 2021

Nieuw aanmeldbeleid basisscholen gemiste kans

De gemeente heeft samen met de schoolbesturen een nieuw aanmeldbeleid voor basisscholen afgesproken. Dit is wat de SP betreft een gemiste kans omdat er niets wordt gedaan aan het feit dat er een steeds grotere kloof groeit tussen arme en rijke scholen.
 

Lees verder
18 december 2020

Elk kind moet goed onderwijs kunnen volgen, ook thuis!

Foto: Raadsleden voor Laptops voor kinderen in Utrecht / uit video

Niet alle kinderen die thuisonderwijs moeten volgen tijdens deze lockdown hebben de beschikking over een laptop. De Utrechtse raadsleden, waaronder SP-woordvoerder Onderwijs Ruurt Wiegant, roepen daarom op om je oude laptop te doneren aan Stichting Leergeld. Ook kun je geld doneren aan het Jeugd Educatie Fonds. 

Lees verder
27 januari 2017

Essentiële vragen Koranschool Al Fitrah onbeantwoord

Foto: Google Maps
De SP is ontevreden over het onlangs uitgebrachte rapport over de Koranschool in de Al Fitrahmoskee in Overvecht.
Zo'n 170 kinderen tussen de 5 en 14 jaar volgen op woensdagmiddag, zaterdag en zondag zo'n 12 tot 14 uur les op de koranschool van salafistische imam Suhayb Salam. Lessen in Arabisch, de Koran en "opvoedkundige" lessen. Naar aanleiding van onder andere "Leven als de profeet in Utrecht Overvecht" in NRC van 19 december 2015 had de gemeente Utrecht aan het Verwey-Jonkerinstutuut gevraagd de pedagogische effecten van de lessen aan deze Koranschool uit te voeren. De effecten op de basisscholen zijn echter niet onderzocht.Lees verder
6 oktober 2016

Wordt passend onderwijs wel toegepast?

Foto: SP

Afgelopen week stond er een artikel in de Volkskrant waarin Marc Dullaert, oud-Kinderombudsman, zijn zorgen uitsprak over de duizenden kinderen die onnodig thuis zitten omdat zij geen passende plek kunnen vinden op een school. Dat is zorgwekkend omdat scholen, na invoering van het passend onderwijs, wel verplicht zijn om aanpassingen te doen wat betreft begeleiding en/of toegankelijkheid zodat deze kinderen ook naar school kunnen.

Lees verder
17 november 2015

Leerlingenvervoer: Goed geregeld

Dit schooljaar is het leerlingenvervoer overgedragen aan Connexxion, nadat voorgaande vervoerder Klomp te vaak in opspraak was gekomen. Ook bij het destijds door de SP opgerichte meldpunt Leerlingenvervoer kwamen veel klachten binnen. Met de verandering van vervoerder lijkt het tij gekeerd, want de ervaringen en signalen die we nu binnen krijgen zijn over het algemeen positief.

Lees verder
27 oktober 2015

Voldoende sportruimten Via Nova College

Foto: SP

Half oktober stuurde het Via Nova College in Leidsche Rijn een brief naar de gemeenteraad met de vraag om nog eens te kijken naar het besluit om twee sportzalen te bouwen binnen hun nieuwe locatie. Volgens de school is twee sportzalen namelijk veel te weinig voor het aantal leerlingen. De SP vraagt zich net als de school af waarom deze keuze gemaakt is en heeft daarom schriftelijke vragen ingediend.

Lees verder
21 oktober 2015

Onderhuids in Utrecht

Foto: SP

Afgelopen maandag sloot Utrecht zich aan bij de landelijke campagne Onderhuids. In het drukbezochte Wijkcentrum Oase te Zuilen gingen de deelnemers op zoek naar hun eigen verborgen voorkeuren, vooroordelen en stereotyperingen, waarbij specifiek ingegaan werd op onderwijs en racisme. Deze bijeenkomst in Utrecht was de laatste van een hele reeks, als opmars naar de aanbieding van het Maatschappelijk Akkoord, welke 28 oktober a.s. aangeboden wordt aan minister Lodewijk Asscher. 

Lees verder
13 oktober 2015

Feest bij Entree-XL opleiding

Vorige week was het feest bij het ROC Midden Nederland: Maar liefst 43 studenten van de Entree-XL opleidingen mochten hun diploma in ontvangst nemen. Een deel van hen in ondertussen al gestart met een vervolgopleiding, terwijl een ander deel een vast contract heeft gekregen bij hun leerwerkbedrijf. De SP heeft zich het afgelopen jaar samen met onder andere docenten, leerlingen en ouders ingezet om deze bijzondere opleidingsvorm te behouden, en is dan ook extra trots dat deze studenten hun diploma gehaald hebben!

Lees verder
29 september 2015

Ook basisonderwijs heeft extra ruimte nodig

Foto: SP

Afgelopen week uitte SP Utrecht al haar zorgen over de snelle groei van het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in Utrecht, en het tekort aan passende onderwijshuisvesting dat er mee gepaard gaat. Dat het niet alleen over toekomstige leerlingen gaat werd deze week duidelijk nadat de gemeenteraad meerdere berichten ontving van bezorgde ouders. Wat blijkt, in verschillende wijken barsten ook basisscholen al uit hun voegen.

Lees verder
16 september 2015

SP wil meer geld voor nieuwe scholen

Foto: SP

Utrecht is op dit moment de snelst groeiende stad van Nederland, dat zie je ook terug in het aantal leerlingen dat in Utrecht naar school gaat. De grootste piek wordt verwacht vanaf 2019, en het lijkt erop dat de huidige scholen al deze leerlingen niet op kunnen vangen. Er is daardoor behoefte  om op korte termijn tenminste één nieuwe school voor het voortgezet onderwijs op te zetten, alleen is er vanuit de overheid nog onvoldoende steun. Terwijl daar juist de sleutel tot de oplossing ligt, aldus de SP.

Lees verder

Pagina's

U bent hier