h

Onderhuids in Utrecht

21 oktober 2015

Onderhuids in Utrecht

Foto: SP

Afgelopen maandag sloot Utrecht zich aan bij de landelijke campagne Onderhuids. In het drukbezochte Wijkcentrum Oase te Zuilen gingen de deelnemers op zoek naar hun eigen verborgen voorkeuren, vooroordelen en stereotyperingen, waarbij specifiek ingegaan werd op onderwijs en racisme. Deze bijeenkomst in Utrecht was de laatste van een hele reeks, als opmars naar de aanbieding van het Maatschappelijk Akkoord, welke 28 oktober a.s. aangeboden wordt aan minister Lodewijk Asscher. 

Onderhuids gaat de confrontatie aan met verborgen voorkeuren, racisme en onze ideeën over 'de ander', soms zichtbaar en soms onder de oppervlakte. Met verschillende organisaties hebben zij het Maatschappelijk Akkoord opgesteld, een akkoord met 28 concrete en realistische maatregelen waarmee racisme aangepakt kan worden. Op de bijeenkomst in Utrecht werd duidelijk dat iedereen in meer of mindere mate te maken heeft met racisme in het dagelijks leven, ook in het onderwijs.

En hoewel de aanwezige organisaties, zoals de Vrije Universiteit Amsterdam, er zeer veel aan doen om dit te bestrijden, blijkt het in de praktijk een hardnekkig probleem om aan te pakken. De oproep is om het vooral bespreekbaar te maken en daar eventueel hulp bij te zoeken. Ook wethouder Jongerius was aanwezig, en zij gaf aan dit zeker mee te gaan nemen naar collega-wethouder Onderwijs Kreijkamp, om samen te kijken hoe scholen gestimuleerd kunnen worden om concreet met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Op de website van Onderhuids vind je meer informatie over het Maatschappelijk Akkoord en kan je zelf ook de Onderhuids test doen, om te testen hoe het zit met je eigen verborgen voorkeuren.

Reactie toevoegen

U bent hier