h

Wordt passend onderwijs wel toegepast?

6 oktober 2016

Wordt passend onderwijs wel toegepast?

Foto: SP

Afgelopen week stond er een artikel in de Volkskrant waarin Marc Dullaert, oud-Kinderombudsman, zijn zorgen uitsprak over de duizenden kinderen die onnodig thuis zitten omdat zij geen passende plek kunnen vinden op een school. Dat is zorgwekkend omdat scholen, na invoering van het passend onderwijs, wel verplicht zijn om aanpassingen te doen wat betreft begeleiding en/of toegankelijkheid zodat deze kinderen ook naar school kunnen.

Twee jaar na invoering van het passend onderwijs maakte DUO in juni al eens de balans op, met het rapport: Onderzoek passend onderwijs. Voornaamste conclusie voor wat betreft de leerlingen: volgens de meeste docenten zijn leerlingen met het passend onderwijs nu niet beter af dan voorheen. Dat geldt voor alle leerlingen: Zowel de leerlingen die de aanpassing nodig hebben als voor de leerlingen die geen aanpassing nodig hebben.

SP-raadslid Hilde Koelmans: “Het lijkt er op dat er grote regionale verschillen zijn en dat Utrecht het in verhouding goed doet. Maar ook wij (via de SP Hulpdienst) hebben de afgelopen periode ouders aan de deur gehad waarvan de kinderen met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking of leermoeilijkheden zeer moeilijk een plaats konden vinden. Dat zorgt voor ontzettend veel conflicten tussen ouders en instanties, denk aan scholen, gemeente en de leerplichtambtenaar, en vaak komt er geen goede oplossing uit. In de gevallen die wij zien is onderwijs aan huis vaak de laatste oplossing, terwijl dat eigenlijk voor niemand de beste oplossing is.”

Om er achter te komen hoe de situatie in Utrecht is op dit moment en te vragen hoe de gemeente zich gaat inzetten om te zorgen dat alle kinderen naar school kunnen, stelt Koelmans vandaag mondelinge vragen in de gemeenteraad.

Heb je zelf ook ervaring met passend onderwijs? Heb je bijvoorbeeld een kind dat moeilijk een plaats kan vinden of ben je docent op een school en wil je je ervaring delen? Neem dan contact met ons op via utrecht@sp.nl of bel naar 030-286 11 84.

Reactie toevoegen

U bent hier