h

Utrechtse SP-raadsleden stappen uit het BRU

3 juni 2010

Utrechtse SP-raadsleden stappen uit het BRU

De Utrechtse SP-raadsleden Michel Eggermont en Tim Schipper leggen hun bestuurslidmaatschap van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) met onmiddellijke ingang neer. Reden hiervoor is het besluit van het Dagelijks Bestuur van het BRU om het eisenpakket voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in de regio achter gesloten deuren te behandelen.

Geheim

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Iedereen heeft de mond vol over het grote belang van goed openbaar vervoer. Dan kan je niet zonder inbreng vanuit de praktijk, bijvoorbeeld de chauffeurs, hun vertegenwoordigers en de reizigers. Door de strikte geheimhouding rond het eisenpakket konden wij geen enkel overleg met hen hebben. Zij hebben nu de komende acht jaar het nakijken."

"In andere regio's is wel volledige openheid betracht, inclusief een openbare inspraakronde. Het argument dat Europese aanbestedingsregels dit zouden verhinderen, is dan ook volstrekte onzin."

Hieronder de brief van Eggermont en Schipper aan de voorzitter van het BRU, burgemeester Wolfsen van Utrecht.

Geachte heer Wolfsen,

Langs deze weg delen wij u mede dat wij ons lidmaatschap van het Algemeen Bestuur BRU met onmiddellijke ingang opzeggen. Reden hiervoor is het vasthouden van het DB BRU aan de vertrouwelijkheid rond het ontwerp-programma van eisen voor de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer.

Het is voor ons onverteerbaar dat het BRU op het enige beleidsterrein waar zij er toe doet, het meent te kunnen stellen zonder inbreng vanuit de praktijk. Immers, wie zijn er beter gekwalificeerd om iets te kunnen inbrengen over de eisen waaraan het openbaar vervoer moet voldoen dan bijvoorbeeld de chauffeurs, hun vertegenwoordigers en de reizigers? Door de strikte geheimhouding rond het eisenpakket hebben zij de komende acht jaar het nakijken.

Deze gang van zaken bevreemdt ons des te meer, omdat in andere regio's wel volledige openheid is betracht, inclusief een publieke inspraakronde. Het argument dat Europese aanbestedingsregels dit zouden verhinderen, is ons inziens dan ook onterecht gebruikt door het DB.

Wij hebben altijd al grote moeite gehad met de geringe democratische controleerbaarheid van het BRU. Door bovengenoemde handelwijze wordt daar zo mogelijk nog verder afbreuk aan gedaan. Binnen een dergelijke gesloten organisatie kunnen wij onze democratische verantwoordelijkheid niet naar behoren uitoefenen.

Met de manier waarop wij deze kwestie hebben benaderd is het geenszins onze bedoeling geweest wie of wat ook te schaden. Slechts het hogere belang van een deugdelijke en democratische besluitvorming heeft voor ons geteld.

Wij verzoeken u ons besluit te honoreren en kenbaar te maken aan iedereen die het aangaat.

Hoogachtend,

Michel Eggermont
Tim Schipper
SP-fractie Utrecht

U bent hier