h

Actie 'Koop geen Israelische dadels' in Lombok van start

14 juli 2010

Actie 'Koop geen Israelische dadels' in Lombok van start

Dadels_1; width = Op vrijdag 9 juli is de landelijke campagne 'Koop géén Israëlische dadels' met een actie in de Utrechtse Kanaalstraat in Lombok van start gegaan. Dit jaar roept het netwerk 'Samenwerken voor Palestina' op om geen Israëlische dadels te kopen tijdens de Ramadan. De actie is een initiatief van het netwerk Samenwerken voor Palestina, waarin 30 organisaties verenigd zijn samen met de Nederlandse moslimorganisaties. De SP in Utrecht steunt de campagne en was er in Lombok bij.

dadelactie-lombok-12De actie ging van start na het vrijdaggebed bij de Ulu Moskee op de Kanaalstraat. Onder begeleiding van muzikanten werden daarna flyers uitgedeeld in de Kanaalstraat om het winkelend publiek op de hoogte te brengen van de campagne. Veel mensen spraken hun steun uit en zeiden "dank jullie voor deze actie". Bij de winkeliers die besloten hebben Palestijnse dadels te verkopen werd een poster 'Hier te koop: Palestijnse dadels' op hun winkelruit bevestigd.

Over een maand, rond 11 augustus, begint de Ramadan. Tijdens die vastenmaand eten Moslims volgens de traditie na het dagelijkse vasten een dadel met melk. Moslimorganisaties in Nederland sporen hun leden aan geen dadels meer te kopen die uit Israël komen. Zij steunen hiermee het vreedzame verzet tegen de Israëlische politiek in de Palestijnse gebieden. De Palestijnse dadels zijn onder de Israëlische bezetting zeer moeilijk te exporteren, maar steeds meer beschikbaar. Als alternatief kunnen de winkeliers erg lekkere Palestijnse medjouldadels bestellen op: www.wix com en daarmee de Palestijnse economie ondersteunen.

De dadelactie is een onderdeel van de grote BDS campagne (Boycot, Desinvesteren en Sancties), waar o.a boycotacties bij Albert Heijn bij horen. Kijk hiervoor op: www.BDSnederland.nl

Wil je meehelpen met de dadelcampagne of een van de andere acties meld je dan graag bij Marijke Kruyt. Ook voor nadere informatie kun je haar bellen (030-2719149 of 06-40710296) of mailen: merelzang@hotmail.com

U bent hier