h

Kleine leugens, grote gevolgen

28 april 2011

Kleine leugens, grote gevolgen

De Utrechtse SP heeft vorige week de campagne '' gelanceerd om de bezuinigingen op zieken, ouderen en gehandicapten een halt toe te roepen. Het Utrechtse stadsbestuur wil de toch al magere zorg nog verder uitkleden. Onderdeel van deze campagne is een petitie waarin de SP van de gemeente eist dat mensen de zorg krijgen waar ze recht op hebben, zonder financiƫle drempels en zonder dat ze alles bij familie en vrienden moeten halen.

In antwoord op een aantal vragen heeft de verantwoordelijke wethouder den Besten vrijwillig een eerste reactie gegeven op de eisen die opgenomen staan in de petitie. Maar kloppen de antwoorden van de wethouder wel?

De SP vindt het schandalig dat er een eigen bijdrage komt op noodzakelijke hulpmiddelen, ook voor lage inkomens. De wethouder stelt in haar antwoord dat er al een eigen bijdrage geldt voor de hulp bij het huishouden, ook voor lage inkomens. Het college stelt nu slechts voor om voor meer voorzieningen een eigen bijdrage te gaan heffen.

De SP heeft zich echter ook altijd verzet tegen een eigen bijdrage op de huishoudelijke hulp, juist bij lage inkomens. Mensen kiezen er namelijk niet voor om afhankelijk te zijn van zorg; ze moeten er dus ook niet voor financieel voor gestraft worden. Deze maandelijkse eigen bijdrage slaat juist bij lage inkomens een groot gat in het maandelijkse budget. Het slappe excuus dat er al een eigen bijdrage geldt voor de huishoudelijke hulp is geen argument om dan maar bij alle andere voorzieningen ook een eigen bijdrage te vragen.

Ook de verhoging van de prijs van vervoer voor ouderen, zieken en gehandicapten is een heikel punt in de nieuwe plannen. Volgens de wethouder stelt het college geen prijsverhoging voor voor de doelgroep van de WMO. Het college stelt voor om 65 plussers zonder beperkingen niet meer in aanmerking te laten komen voor reizen tegen gereduceerd tarief.

De vergoeding voor alle 65-plussers wordt inderdaad afgeschaft, maar mensen die recht hebben op een vergoeding moeten overstappen naar een WMO-pas die ongeveer 25% duurder is. Bovendien staat in de voorgestelde plannen letterlijk dat het de bedoeling is de eigen bijdrage van de Regiotaxi per zone te verhogen. Bovendien komt daar de tariefstijging van de vervoerder nog bovenop. Er komt dus wel degelijk een prijsverhoging voor het vervoer!

Ook vreest de SP voor nog meer bezuinigingen op de thuiszorg. Op dit moment staat de thuiszorg er al niet best voor. De wethouder stelt dat er geen verdere bezuinigingen op de thuiszorg komen. Toch is er alle reden voor zorgen: Niet alleen de eigen bijdrage wordt verhoogd, maar ook indirect wordt er meer bezuinigd door strengere eisen te stellen aan het recht op zorg.

De wethouder stelt dat mensen meer uit moeten gaan van eigen verantwoordelijkheid, mantelzorgers en eigen kracht. In de praktijk heeft dit in het verleden altijd betekend dat aanvragen voor zorg eerder worden afgewezen, er een lager niveau van zorg of minder uren worden toegewezen.

Kortom, de wethouder stelt de bezuinigingen zonniger voor dan zij daadwerkelijk zijn. De plannen die op tafel liggen zijn aanleiding genoeg om je zorgen te maken over de zorg. De SP eist dat deze bezuinigingen niet ten koste gaan van mensen die zorg hard nodig hebben. Wilt u het verzet tegen deze asociale maatregelen ook steunen? Kijk dan op onze actiesite hoe je mee kunt doen!

U bent hier