h

SP teleurgesteld in uitkomst bibliotheekdebat

28 september 2011

SP teleurgesteld in uitkomst bibliotheekdebat

De coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 houdt voorlopig vast aan het plan om de bibliotheek in Vleuten onbemand te maken, de collectie te halveren en de vestiging Plantage te sluiten. Dat bleek gisterenavond tijdens het commissiedebat over het Moderniseringsplan Bibliotheken. Ruim 500 steunbetuigingen en zo'n 70 e-mails van verontruste Vleutenaren aan de raadsleden konden hier geen verandering in brengen.

500 steunbetuigingen voor de bieb in vleuten500 steunbetuigingen voor de bieb in Vleuten 

Dat juist D66 hierin het voortouw nam was opmerkelijk, omdat die partij zich vorig jaar nog sterk maakte voor het behoud van een bemand tankstation in Vleuten. Verder werd al snel duidelijk dat er vooraf afspraken waren gemaakt tussen de coalitiepartijen toen GroenLinks aangaf na D66 haar inbreng te willen doen, 'want dan kon men zich daarbij aansluiten'. Alleen VVD, CDA en Groep Kuijper steunden de SP in haar pleidooi voor behoud van de buurtvestigingen.

D66 wil nu dat vrijwilligers mensen gaan begeleiden die er met de 'leenmachine' in de bieb niet uitkomen en boeken gaan bezorgen bij mensen thuis. Dezelfde vrijwilligers die in 2008 de deur gewezen werden, omdat de bieb professioneler moest.

Met het inzetten van vrijwilligers is op zich niets mis, maar het mag niet zo zijn dat zij als wisselgeld gebruikt worden voor het wegbezuinigen van beroepskrachten. Bovendien lost dat het probleem van de verkleinde collectie niet op.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Het gaat hier om kleingeld en het tegengeluid uit Vleuten is krachtig. De wethouder en de coalitiepartijen maakten gebruik van het argument dat de bieb niet gesloten wordt. Dat is feitelijk juist, maar een gehalveerde collectie en de zakelijkheid van een onbemande bieb zullen leiden tot een verdere daling van het bezoek en het verlies van de sociale functie die nu heel sterk aanwezig is. Sluiting is dan de volgende stap."

De SP geeft de moed nog niet op. Er volgt nog een raadsbehandeling, waarschijnlijk op 27 oktober. Ook heeft wethouder Kreijkamp toegezegd dat hij in gesprek gaat met de vrijwilligers voordat er definitieve stappen worden gezet. De coalitiepartijen moeten de druk uit Vleuten nog sterker voelen en vooral zien.

Alle steun aan het actiecomité 'Behoud de Bieb in de Buurt Vleuten' is daarbij van harte welkom. Wilt u meedoen, of op de hoogte gehouden worden van de acties de komende tijd, stuur dan een email aan biebindebuurt@gmail.com

U bent hier