h

20.000 stakende leraren in overvolle Jaarbeurs

26 januari 2012

20.000 stakende leraren in overvolle Jaarbeurs

'De minister rommelt, de wet rammelt'. Onder dat motto vandaag reisden vandaag zo'n 20.000 stakende leraren uit het voortgezet onderwijs af naar Utrecht voor een grote actiemanifestatie. De bijeenkomst was georganiseerd door de AOb. In een afgeladen Jaarbeurs lieten de docenten een krachtig protest horen tegen de Wet Onderwijstijd.

De SP was erbij om de actievoerders te ondersteunen. Namens de Tweede Kamer waren Emile Roemer en Jasper van Dijk aanwezig. Buiten deelden Utrechtse en landelijke SP-ers snoepgoed, drop en flyers uit om de stakende leraren een hart onder de riem te steken.

Met de nieuwe Wet Onderwijstijd wordt de 1040-urennorm opnieuw ingevoerd en het aantal vakantiedagen ingekort. Bovendien weigert minister Van Bijsterveldt geld beschikbaar te stellen voor de opgelegde extra lestijd. Gevolg: een onacceptabele verhoging van de werkdruk voor het toch al overbelaste onderwijspersoneel plus een toename van het aantal ophokuren.

Hoewel de Wet Onderwijstijd al met een krappe meerderheid door de Tweede Kamer is aangenomen is het tij nog te keren. De hoop van de actievoerders is nu gericht op de Eerste Kamer. Die neemt binnenkort een definitief besluit over de nieuwe onderwijswet. Leraren en ook leerlingen in het voortgezet onderwijs roepen met hun protestacties de Eerste Kamer op de wet resoluut van tafel te vegen. Zij vinden daarin de SP aan hun zijde. De boodschap is dan ook helder: "weg met deze wet".

Zie ook: Hoge opkomst bij lerarenstaking Utrecht

U bent hier