h

Van warm bad naar koude douche: Careyn laat haar thuishulpen verzuipen

29 maart 2012

Van warm bad naar koude douche: Careyn laat haar thuishulpen verzuipen

Op dinsdagmiddag 27 maart vond in verpleeghuis Rosendael een openbaar werkoverleg plaats voor de B-hulpen van thuiszorgorganisatie Careyn. Sinds de overgang van Aveant naar Careyn begin 2012 is er voor deze groep medewerkers geen betaald werkoverleg meer geweest. Dit is door de werkgever geschrapt. Uit protest besloten de B-hulpen er zelf maar een te organiseren. Ondersteund door Wij Zijn De Thuiszorg (WZDT) en ABVAKABO FNV.

En in het openbaar, zodat iedereen getuige kon zijn van de problemen waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. In het bijzijn van twee hulpverleensters van het ambulante SPITSteam van Altrecht en een zaal vol collega's en sympathisanten deden zij hun verhaal. De SP was er ook bij en is geschrokken van de vele misstanden bij Careyn.

werkoverleg B-hulpen Careyn 27032012Foto: Ludka Lyskawa 

De B-hulpen hebben zeer regelmatig te maken met cliënten met uiteenlopende psychische en psychiatrische aandoeningen, zoals bipolaire stoornissen, borderline, dementie en alcoholisme. Dat maakt hun werk extra moeilijk en goede begeleiding is onontbeerlijk. Careyn biedt die ondersteuning niet of nauwelijks. Informatie en overdracht ontbreken, thuishulpen voelen zich het bos ingestuurd.

Thuiszorg- en cliëntbegeleiding zijn wegbezuinigd, dossiers zijn niet op orde. Contact met de planning verloopt moeizaam. De signaalfunctie is weggevallen, de huisarts bellen mag niet meer: "het is alleen nog maar poetsen." Hulpen worden soms van hot naar her gestuurd en de werktijden zijn te vaak versnipperd. Parttimers zien hun uren nu verdeeld over vijf i.p.v. over drie of vier dagen. Thuishulpen voelen zich onveilig in hun omgang met onvoorspelbaar gedrag, agressie en ongewenste aanrakingen van cliënten. Zij zijn niet op de hoogte van een veiligheidsprotocol.
het Altrecht SPITSteamfoto: Lies Schmidt

De SPITSteam-medewerkers van Altrecht onderschrijven het gevoel van onmacht van de thuishulpen. Goede adviezen kunnen helpen, maar de oorzaak van de problemen niet wegnemen. Een van de B-hulpen verwoordt het treffend: ?Vroeger was het een warm bad, nu is het een ijskoude douche geworden?.

Het is dan ook verbijsterend dat medewerkers hun verhalen en ervaringen niet meer kwijt kunnen in een werkoverleg omdat dit door de werkgever geschrapt is.

Het regulier werkoverleg maakt deel uit van de twaalf arbeidsvoorwaarden waar de thuishulpen op 10 januari via een petitie aandacht voor vroegen bij de Raad van Toezicht van Careyn. Een antwoord van de RvT op een herhaald verzoek van de B-hulpen eind februari om hun eisen in te willigen is er nog steeds niet. Het is te hopen dat Careyn alsnog snel met toezeggingen over de brug komt.

Tot die tijd zullen de thuiszorgmedewerkers hun leidinggevenden herhaaldelijk op hun verantwoordelijkheid aanspreken en zichzelf beter organiseren. De eisen van WZDT voor een menselijke en sociale thuiszorg zullen inzet worden bij de komende CAO-VVT-onderhandelingen. Eén daarvan is een minimale inschaling op FWG 15 (inclusief signalering) en een waarborg voor de hogere functieniveaus.
Wim van der Hoorn ABVAKABOFoto: Gonnie Oosterbaan

Ondertussen is de werksituatie er de laatste maanden alleen maar op achteruit gegaan en wordt ook de huidige CAO op diverse punten niet nageleefd. ABVAKABO-vertegenwoordiger Wim van der Hoorn wijst erop dat Careyn hier wel toe verplicht is. De aanwezige OR-vertegenwoordigers drukken de thuishulpen op het hart alle problemen bij de OR of bij de vakbond te melden.

De SP is van mening dat ook de gemeente Utrecht verantwoordelijkheid is. In de WMO-notitie is nauwelijks aandacht voor cliënten die niet zelfredzaam zijn en voor hun problematiek. Bovendien heeft de gemeente in het verleden contractafspraken met Aveant gemaakt bij de aanbesteding. Die lijken nu door Careyn, na overname van Aveant, niet nagekomen te worden. Daar wil de SP bij de wethouder navraag naar doen. Evenals naar de punten waarop de CAO niet wordt nageleefd.

Wij hebben hart voor ons werk!

U bent hier