h

Red de Stadsbus!

2 april 2012

Red de Stadsbus!

Als gevolg van een bezuiniging door minister Schultz (VVD), willen het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de gemeente een groot aantal GVU-buslijnen in de stad inkorten of schrappen.

Zo verdwijnt bijvoorbeeld in Hoograven lijn 6 en in Lunetten lijn 1. Lijn 5 vervalt tussen Utrecht CS en Voordorp. Bovendien gaan de bussen voortaan na 21.00u en op zondags voor 10.30u nog maar twee keer per uur rijden. Bovenop dit alles wordt een kaartje ook nog eens 5% duurder, naast een verborgen prijsverhoging doordat een aantal routes langer wordt.

Foto: Jos van Sambeek (DNU)

De bezuinigingen op het OV zijn extra pijnlijk omdat dezelfde minister Utrecht wil opzadelen met extra asfalt op snelwegen om Utrecht. Hier moeten vele hectares groen aan de rand van de stad voor verdwijnen.

Voor de SP is deze kaalslag op het Utrechtse stadsvervoer onacceptabel. Het openbaar vervoer is voor veel inwoners onmisbaar. Bovendien leidt het wegbezuinigen van bussen tot meer verkeer. De SP eist van de gemeente Utrecht en het BRU dat deze bezuinigingen van tafel gaan. Dan maar een kilootje minder prestige.

Wat de SP betreft komt de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer zo snel mogelijk geheel in handen van de provincie, waar voldoende geld zit om niet te hoeven bezuinigen op basisvoorzieningen als een bus in de buurt.

Klik hier voor een overzicht van de wegbezuinigde haltes.

We zijn benieuwd naar uw reactie op de plannen en willen de komende tijd diverse acties gaan voeren. Meehelpen? Bel 030-2960098, of mail naar utrecht@sp.nl

Zie ook het weblog van Paulus Jansen.

U bent hier