h

SP: Maak einde aan ons-kent-onscultuur bij subsidies

26 april 2012

SP: Maak einde aan ons-kent-onscultuur bij subsidies

Een ontluisterend beeld van ons-kent-ons cultuur. Totaal gebrek aan regie, transparantie en controle. Conclusies van de onderzoekscommissie naar het subsidiebeleid van de gemeente Utrecht, waar de SP niet in het minst verbaasd over is.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Al in 2008, bij de toekenning van de Vogelaargelden, oordeelde de SP: "Laat maar regenen, we zien wel wat er nat wordt." Het is nu eens te meer bevestigd dat dit opgaat voor de hele gemeentelijke organisatie."

De conclusie van de commissie dat de systemen niet op orde zijn is slechts een heel klein deel van het probleem. Het is met name de cultuur: als je de juiste mensen kent, of een lange subsidierelatie met de gemeente, wordt de verleende subsidie amper ter discussie gesteld. Verder moet gebroken worden met het uitgangspunt 'geen nieuws is goed nieuws'.

Schipper: "De blunders bij het gefaalde project Jongeren in Actie zijn niet het topje van de ijsberg, concludeert de commissie, maar het rapport laat zien dat we wel door het oog van de naald zijn gekropen. Het had net zo makkelijk veel vaker kunnen gebeuren. Al 10 jaar probeert de gemeente het subsidiesysteem te verbeteren, maar zo lang de cultuur in de organisatie niet verandert, verandert er niets."

U bent hier