h

Verantwoordelijken asbestdrama Kanaleneiland aanpakken

23 augustus 2012

Verantwoordelijken asbestdrama Kanaleneiland aanpakken

De Utrechtse SP-fractie heeft grote vraagtekens bij de asbestsanering in Kanaleneiland. Het lijkt erop dat er veel meer asbestwerkzaamheden hebben plaatsgevonden dan de vergunning toeliet, dat daarbij wettelijke voorschriften op de uitvoering zijn overtreden en dat de gemeente is tekortgeschoten bij de controle. SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Als blijkt dat er illegaal gewerkt is, dan wil de SP dat er strafrechtelijke vervolging tegen de overtreders wordt ingesteld."

Zo wordt in de vergunning door de gemeente aanvullend onderzoek geƫist naar die delen van de flats die in de eerste asbestinventarisatie buiten beschouwing zijn gelaten, zoals de kozijnen, de spouwmuren en het dak. Het gaat hier om zogenaamd 'destructief' onderzoek, waarbij verder gekeken wordt dan wat met het oog kan worden waargenomen. Dit onderzoek had plaats moeten vinden voorafgaand aan de sanering. Mitros mocht niet met de sanering beginnen voordat dat onderzoek was verricht en de uitkomst daarvan aan de gemeente medegedeeld.

Schipper: "Als dat onderzoek al is gedaan, dan kunnen wij dat tot nu toe niet vinden. Ook bureau Search, dat op 22 en 23 juli onderzoek deed naar de asbestbesmetting, liep daar tegenaan. Als dat onderzoek en een daarop gebaseerd goedgekeurd werkplan er niet zijn, dan is de sanering van de dakvoegen illegaal gebeurd. Idem voor de portieken. Daar is onder asbestcondities gewerkt, maar ook die zijn niet meegenomen in de eerste asbestinventarisatie."

De SP wil verder openbaarmaking van de vrijgaveverklaringen die van elke woning na sanering moeten worden opgemaakt en aan de gemeente aangeleverd. Daarin staan bijvoorbeeld de resultaten van luchtmetingen die verplicht zijn voor vrijgave.

Schipper: "Van diverse kanten hebben we nu gehoord dat er van nacontrole nauwelijks sprake is geweest. Die vrijgaveverklaringen moeten op tafel, net zoals het logboek dat de saneerder tijdens het werk bijhoudt. Het is de taak van de gemeente om ter plekke te controleren of de regels worden nageleefd. Dat is niet gebeurd, voor zover we nu weten."

Als vast komt te staan dat het in de gemeentelijke vergunning voorgeschreven aanvullende onderzoek niet heeft plaatsgevonden, er buiten de vergunning om is gesaneerd, er gesaneerd is in strijd met de wettelijke voorschriften en er geen vrijgaverapporten zijn opgemaakt, dan is er alle reden om een strafklacht in te dienen tegen Mitros en mogelijk ook andere betrokkenen. De SP zal daar dan zeker op aandringen en zonodig zelf het voortouw nemen.

De SP zal al deze kwesties aan de orde stellen bij de onafhankelijke commissie, die zijn oor goed te luisteren zal moeten leggen bij de bewoners. Die hebben daar recht op, om weer een klein beetje vertrouwen terug te krijgen. Ze beschikken bovendien over een schat aan informatie, foto's en filmpjes die het onderzoek van dienst kunnen zijn.

U bent hier