h

Portaal maakt werk van wonen?

3 oktober 2012

Portaal maakt werk van wonen?

Op 2 oktober presenteerde corporatie Portaal haar plannen voor het complex Oudegeinlaan (Hoograven): sloop van alle 243 woningen. Voornaamste reden: de slechte bouwkundige staat. Vervolgens een lijstje met de meest voorkomende klachten, wat voor driekwart bestaat uit achterstallig onderhoud.

Niet zo vreemd als je bedenkt dat het laatste grootschalige onderhoud plaatsvond in 1984.

Wat heeft Portaal de bewoners te bieden? Nieuwbouw van 40%-50% sociale huur, allemaal in het duurste segment. Verder 25%-35% huur in de vrije sector en 25% koop. Minimale gemiddelde huurstijging ligt tussen de  100 -  150. Onhaalbaar voor de zittende bewoners.

Die moeten hun heil dus ergens anders zoeken. Waarschijnlijk een woning in een andere wijk met slecht onderhoud en hoog energieverbruik. Als 'bonus' krijgen ze ook daar te maken met een hele forse huurverhoging, door huurharmonisatie en maatregelen van het kabinet Rutte 1: de Donnerpunten.

De plannen van Portaal kunnen alleen doorgaan als een meerderheid van 60% van de bewoners ermee instemt. Dat zit er niet in. In 2010 is een woonwensenonderzoek gedaan. Daaruit kwam dat verreweg de meeste mensen helemaal niet weg willen. Als Portaal haar plannen doorzet, dreigt opnieuw jarenlange stilstand en verdere verloedering.

Bewonersvereniging behOUDegein verzet zich tegen de sloop en eist van Portaal dat er eindelijk begonnen wordt met fatsoenlijk onderhoud. Uit een eigen bouwkundig onderzoek bleek ook dat renovatie wel degelijk kan.

De bewoners hadden en houden de steun van de SP.

U bent hier