h

ROOD zet scholieren op de foto met hun studieschuld

27 november 2012

ROOD zet scholieren op de foto met hun studieschuld

Vrijdag 23 en zaterdag 24 november zijn de open dagen van de Universiteit Utrecht opgeschud door een protestactie van ROOD, jong in de SP. Zij verzetten zich tegen de afschaffing van de studiefinanciering en het invoeren van een leenstelsel. Hiervoor zetten aankomend studenten met hun toekomstige studieschuld op de foto.

"Samsom en Rutte breken met hun maatregelen de toegankelijkheid van het onderwijs af. Op deze manier laten we zien dat wij, maar vooral ook de aankomende studenten, dat niet pikken." In de weken ervoor was ROOD al bij middelbare scholen te vinden om foto's te maken.

Als het aan de stufidieven Samsom en Rutte ligt, eindigt iedere student zijn studie met ? 30.000,- schuld.

Foto: ROOD Utrecht, CC-BY-NC-ND

ROOD heeft de aankomend studenten op de foto gezet met hun toekomstige studieschuld. Daarnaast lieten de activisten wel erg visueel zien dat zij zich dubbel genaaid voelen: "De PvdA en de VVD schaffen de basisbeurs af, voeren een schuldenstelsel in én schrappen de gratis OV kaart. Een gemiddelde student loopt al gauw een schuld van 30.000 euro op,"aldus ROOD-woordvoerder Rachel Cummins. "Zo wordt studeren een elitehobby. Zo'n leenstelsel, daar is dus niks sociaals aan." 

ROOD Utrecht laat de aankomende studenten weten dat ze aan hun zijde staan voor goed en betaalbaar onderwijs. Volgens de jonge SP'ers draagt studiefinanciering daaraan bij.

Cummins: "Het is nu al zo dat kinderen van rijke ouders vaker een hoge opleiding hebben dan kinderen van ouders met lagere inkomens. Die tweedeling kunnen we oplossen, maar een schuldenstelsel maakt het erger. Studiefinanciering laat afgestudeerden de ruimte na hun studie aan het werk te gaan zonder schuld die als een molensteen om je nek hangt." Scholieren uit Utrecht die zich willen verzetten tegen het leenstelsel kunnen zich opgeven via roodutrecht@sp.nl.

Meer foto's van de actie (ook te vinden op de Facebookpagina van ROOD Utrecht)

Binary Data

Foto's: ROOD Utrecht, CC-BY-NC-ND

U bent hier