h

SP niet op zoek naar Harrie

7 november 2012

SP niet op zoek naar Harrie

 
Utrecht is geen Harrie

De SP in Utrecht gaat zaterdag 10 november op zoek naar iedereen die 'geen Harrie' is. Op de Stadhuisbrug kan iedereen die voor vrije zondagen voor ondernemers en winkelpersoneel is, zijn naam achterlaten. De socialisten vragen hiermee aandacht voor de actie voor de campagne 'Utrecht is geen Harrie' wiens petitie tegen extra koopzondagen op 13 november sluit.

De SP is voor een gevarieerd stadscentrum waar ook kleine winkeliers een kans krijgen om hun winkels op een menswaardige manier te runnen. Juist voor hen is de volledige zondagopenstelling een probleem: zij staan zelf iedere dag in hun winkel en hebben geen geld om (extra) personeel aan te nemen. 52 koopzondagen zou voor hen inhouden dat zij 7 dagen per week in de winkel moeten staan. De deur dichthouden is geen optie: klanten die voor een dichte deur staan zullen sneller voor de grote keten kiezen die wel open is. "Van de ondernemers kunnen we niet verwachten dat zij zeven dagen per week voor ons klaar staan: ook zij hebben een leven met kinderen, partners, vrienden en hobbies. Wilt u zeven dagen per week werken?" vraagt Tim Schipper, fractievoorzitter van de SP in Utrecht.

Om de campagne 'Utrecht is geen Harrie' kracht bij te zetten, gaat de SP op 10 november op zoek naar alle Utrechters en bezoekers die géén Harrie zijn. Iedereen die de middenstand wel een vrije dag gunt, of om een andere reden tegen volledige zondagopenstelling is, kan zijn naam achterlaten op de Stadhuisbrug. Daarnaast kan de petitie tegen extra zondagopenstelling getekend worden. Ook als zij toevallig wel Harrie heten.

Dit voorjaar ging het "burgerinitiatief" 'Utrecht wil elke zondag open' van start. Met een uitgebreide reclamecampagne en prijzen zoals iPads probeerde men Utrechters en winkelend publiek ervan te overtuigen dat winkels 52 zondagen per jaar open moesten zijn. De organisatie van dit initiatief is in handen van een kleine groep, die vooral de belangen van grote winkelketens en Hoog Catharijne en Corio behartigt; hoewel het geheel gepresenteerd wordt als burgerinitiatief. Al snel kwam de campagne 'Utrecht is geen Harrie' op gang, georganiseerd door een groep Utrechters en ondernemers die niet iedere zondag open wilden.

U bent hier