h

Bushaltes Vredenburg moeten terug (update)

23 januari 2013

Bushaltes Vredenburg moeten terug (update)

TEKEN DE PETITIE

De SP eist dat de bushaltes op het Vredenburg terugkomen, zoals beloofd voordat de verbouwing van het plein van start ging. Die belofte aan de winkeliers, marktkooplui, buspassagiers en bewoners dreigt nu gebroken te worden, met het besluit van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) de haltes definitief te schrappen. De SP zal samen met de VVD een motie indienen tijdens de raadsvergadering van 24 januari en steunt de inmiddels gestarte petitie.

In 2007 werden de bushaltes 'tijdelijk' verwijderd. Foto: Foto Verhoef

SP-raadslid Michel Eggermont: "De afspraak was duidelijk: na de verbouwing komen de haltes terug. Ze zijn hartstikke belangrijk voor de bereikbaarheid van de markt en de winkels, maar ook als overstappunt voor passagiers die bijvoorbeeld van Overvecht naar het Oosten van de stad moeten en helemaal niet op het centraal station hoeven te zijn."

Vragen heeft de SP te over, zoals waarom de wethouder de gemeenteraad nooit heeft geinformeerd over het besluit van het BRU, dat al op 7 oktober 2011 kenbaar werd gemaakt in dit memo en in maart 2012 werd bevestigd in deze brief. De SP zal ook dit in de raad aan de orde stellen in mondelinge vragen.

Eggermont: "De beslissing van het BRU gaat rechtstreeks in tegen een eerder genomen raadsbesluit. Ik ben heel benieuwd waarom de wethouder heeft geoordeeld dat dit allemaal geen relevante informatie was voor de raad. Deze gang van zaken schaadt ons vertrouwen in hem behoorlijk."

Met de motie willen SP en VVD bereiken dat de gemeenteraad de beslissing neemt en niet het BRU. En met goede redenen.

Update: in antwoord op de vragen van SP en VVD zegde de wethouder toe dat er geen beslissing over de haltes wordt genomen totdat de belanghebbenden en de gemeenteraad zich hebben kunnen uitspreken. Het was daarmee niet nodig de motie na deze toezegging nog in stemming te brengen.

U bent hier