h

SP roept Wolfsen op het matje vanwege Joanna (update)

6 februari 2013

SP roept Wolfsen op het matje vanwege Joanna (update)

De SP stelde in de gemeenteraad van 7 februari vragen over de 'kwestie Joanna'. Deze demonstrante werd door de politie van het Jaarbeurspein verwijderd vanwege het tonen van een bord 'Weg met de monarchie, het is 2013', tijdens het bezoek van koningin Beatrix op 1 februari.

Deze reactie van de politie op onwelgevallige meningsuitingen lijkt haast standaard te worden in Utrecht. Vers in het geheugen ligt bijvoorbeeld nog het afpakken van anti-Berlusconispandoeken tijdens de Giro d'Italia.

De verklaring die burgmeester Wolfsen deze week gaf in het AD, duidt echter op een fundamenteel onjuiste opvatting over grondrechten. Alle reden voor de vragen, die ondersteund werden door GroenLinks, PvdA, D66 en Leefbaar Utrecht.

Michel Eggermont in de bres voor Joanna Foto: David Ikkersheim (VVD)

In zijn beantwoording erkende Wolfsen dat er sprake was geweest van een onrechtmatige daad tegen Joanna. Hij weigerde echter het ondubbelzinnig op te nemen voor het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting. Het blijft altijd een inschatting van de politiemensen ter plekke, zei hij.

SP-raadslid Michel Eggermont: "Wolfsen noemt het een inschattingsfout, maar zegt nog altijd dat de vrijheid van meninguiting zo nodig moet wijken voor het ?grotere belang? van het handhaven van de openbare orde. We hebben het hier over een grondrecht. Dat is de orde en als die verstoord wordt, moet de politie juist zorgen dat die vrijheid van meningsuiting gewaarborgd wordt. En dat is niet door mensen te verwijderen of borden af te pakken."

Lees hier de vragen van SP, GroenLinks, D66, PvdA en Leefbaar Utrecht

U bent hier