h

De Nieuwe Bajes: met een Biertje op de Bank

13 april 2013

De Nieuwe Bajes: met een Biertje op de Bank

Staatssecretaris Teeven (VVD) heeft besloten te willen bezuinigen op de gevangenissen. Hierdoor worden draaideurcriminelen binnenkort niet meer opgesloten en behandeld, maar moeten ze hun straf thuis uit zitten met een enkelband.

De SP maakt zich zorgen over de veiligheid en voert 20 april samen met de personeelsleden van gevangenis Wolvenplein actie tegen de plannen.

 Foto van ErikHonig, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 NetherlandsGevangenis Wolvenplein. Foto: ErikHonig, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Netherlands

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de botte bijl gezet in het gevangeniswezen. 26 gevangenissen, 3 tbs-klinieken en 1 jeugdgevangenis moeten sluiten, 3700 mensen raken hun baan kwijt. Om dit voor elkaar te krijgen moeten gevangenen vanaf 2014 met meerdere personen op één cel en mogen kleinere criminelen hun straf thuis uitzitten.

Draaideurcriminelen
Eén van de gevangenissen die gepland staat om te worden gesloten is het Utrechtse Wolvenplein. Hier worden draaideurcriminelen, die juist heel veel schade en overlast veroorzaken, opgesloten en behandeld om herhaling te voorkomen. SP-woordvoerder Christel Wiskerke: "Met de plannen van Teeven worden deze criminelen niet meer behandeld en komen ze na hun veroordeling met een biertje op de bank. Alleen een enkelband moet voorkomen dat zij niet weer het verkeerde pad opgaan. Zo werkt dat niet."

Er zit geen enkele visie achter de bezuiniging van deze staatssecretaris. Het kost op den duur zelfs meer geld doordat criminelen vaker terugvallen in hun gedrag. Daarnaast kosten de gevangen thuis op de bank ook geld, omdat de kans zeer groot is dat zij in de bijstand komen. De SP is van mening dat gevangenen moeten werken in de bajes.

Wolvenplein Bij de gevangenis Wolvenplein raken mogelijk 125 mensen hun baan kwijt. Zaterdag 20 april voert het personeel van Wolvenplein om 17.00 uur actie om een dikke streep door dit afbraakplan te zetten. Zij worden dan vanzelfsprekend bijgestaan door de SP Utrecht en SP Tweede Kamerlid Nine Kooiman. Wiskerke: "Wij ondersteunen het gevangenispersoneel in hun strijd voor een veilig Nederland en voor behoud van hun banen. Een veilige samenleving is voor iedereen van groot belang. Daarom roepen wij, net als het gevangenispersoneel, de gemeente op zich uit te spreken tegen het afbraakplan van Teeven en dus ook voor het openhouden van Wolvenplein."

Steun het personeel van Wolvenplein in hun verzet! Kom op zaterdag 20 april om 17:00 uur naar gevangenis Wolvenplein (Wolvenplein 27, Utrecht). Opgeven is vanzelfsprekend niet verplicht, maar kan wel via dit Facebookevent en utrecht@sp.nl.

Dinsdag 16 april zal SP-raadslid Michel Eggermont burgemeester Wolfsen tijdens de commissievergadering vragen zich uitdrukkelijk uit te spreken tegen de plannen van Teeven.

U bent hier