h

Wolfsen laat gevangenis Wolvenplein stikken

16 april 2013

Wolfsen laat gevangenis Wolvenplein stikken

Burgemeester Wolfsen heeft geen zicht op de lokale gevolgen van de bezuinigingen van staatssecretaris Teeven op het gevangeniswezen. Door het plan van Teeven komen duizenden gevangenen thuis te zitten met een electronische enkelband en worden veel gevangenissen gesloten, waaronder de gevangenis op het Wolvenplein.

 CC-BY, Wil Leeuwis
Wolvenplein. Foto: CC-BY, Wil Leeuwis

Een buitengewoon teleurstellend antwoord op vragen van de SP en het CDA tijdens de raadscommissie Mens en Samenleving van 16 april 2013 naar aanleiding van een brandbrief van het personeel werkzaam op het Wolvenplein. De burgemeester gaf aan het "Jammer te vinden dat Wolvenplein dicht gaat", maar op concrete vragen hoeveel gedetineerden de komende jaren in Utrecht thuis hun gevangenisstraf mogen uitzitten en wie verantwoordelijk is voor de veiligheid in de omgeving van deze mensen bleef het antwoord uit. Ook op de vraag over de financiële gevolgen voor de gemeente van dit bezuinigingsplan kwam geen antwoord van de burgemeester.

Raadslid Michel Eggermont, SP-woordvoerder veiligheid: "Het contrast met de reactie van bv. de gemeente Breda is groot. Het gemeentebestuur van Breda heeft Teeven laten weten het onacceptabel te vinden dat door een bezuiniging bij Justitie de gemeente mag opdraaien voor de kosten. Wolfsen heeft misschien telefonisch contact gehad met Teeven over deze bezuinigingen, maar hierover heeft hij het niet gehad. Volstrekt onvoldoende".

Op de vraag aan Wolfsen: "Komt u aanstaande zaterdag 20 april naar de open dag van Justitie om de medewerkers op Wolvenplein te vertellen over uw inzet?" kwam in elk geval een duidelijk antwoord: "Nee".

Eggermont: "Ik hoop dat Wolfsen een goede reden heeft om weg te blijven op de open dag anders zou het kunnen overkomen dat hij niet komt omdat hij niet wil vertellen over zijn inzet. Vorige maand, bij de opening van het veiligheidshuis zei Wolfsen nog dat Wolvenplein wat hem betreft niet dicht hoefde. Nu is het alleen 'jammer'. Jammer burgemeester"

U bent hier