h

Gebrek aan lef raad nekt openbaar onderwijs Lombok

17 mei 2013

Gebrek aan lef raad nekt openbaar onderwijs Lombok

Vele krokodillentranen ten spijt stemde de gemeenteraad op 16 mei in met de sluiting van de Jan Nieuwenhuyzenschool. Hierdoor is er in Lombok geen openbaar onderwijs meer. De SP-fractie stemde als enige tegen, omdat falend onderwijsbeleid niet mag worden afgewenteld op de kinderen en ouders.

Protest Jan Nieuwenhuyzenschool tegen sluiting

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: "Het is een belachelijke zaak dat er in een wijk als Lombok zometeen geen openbare basisschool meer is. Dat de Jan Nieuwenhuyzen weinig leerlingen had is al lang bekend. Dat er bijna 30% van alle kinderen buiten de wijk naar school gaat ook. Al jaren pleit de SP voor maatregelen die deze witte vlucht tegen kunnen gaan. En dat kan wél. In bijvoorbeeld Nijmegen en Amsterdam gebeurt het, met succes. Hier hebben opeenvolgende colleges op de handen gezeten. De mensen van de Jan Nieuwenhuyzen staan nu in de kou. Hun geweldige inzet is voor niets geweest."

In de raad riep de SP de andere fracties op lef te tonen. Door de sluiting weg te stemmen waren het college en de scholenkoepel SPO gedwongen geweest buiten de bestaande - gebrekkige - kaders te gaan denken.

Schipper: "Iedereen buitelde over elkaar om te zeggen hoe erg het is, ook de PvdA, GroenLinks en zelfbenoemde 'onderwijspartij' D66, maar ze lieten de bijl wel gewoon vallen. Zo verandert er nooit wat. Sommige scholen puilen uit en komen bij de gemeente voor uitbreiding, terwijl er nog 32 scholen in de gevarenzone zitten. Dat schreeuwt om een actief beleid van de gemeente, anders blijft het niet bij de Jan Nieuwenhuyzen."

Lees hier hoe het ook kan.

De SP zal bij de behandeling van de voorjaarsnota opnieuw aandringen op een beter onderwijsbeleid.

U bent hier