h

Buurt is overlast rond AH Amsterdamsestraatweg zat

10 oktober 2013

Buurt is overlast rond AH Amsterdamsestraatweg zat

De SP is op 8 oktober van deur tot deur gegaan in Pijlsweerd-Zuid, de buurt achter de Albert Heijn, gevestigd aan het begin van de Amsterdamsestraatweg. De winkel is als enige in de stad elke dag open tot twaalf uur 's nachts. Het doel was onderzoeken of de klachten van overlast die we hadden ontvangen breder gedragen werden in de wijk.

Er zijn 50 enquêtes afgenomen. Zoals te verwachten viel, is de ervaren overlast dichterbij de winkel het grootst. Vooral 's avonds laat en op zondag, de momenten waarop andere supermarkten gesloten zijn. De vele automobilisten rijden eeuwig rondjes, omdat er in de wijk weinig parkeerruimte beschikbaar is. Dat leidt tot files, toeteren en geschreeuw. Daarnaast geven buurtbewoners aan dat er mensen 's avonds laat rondom de supermarkt blijven 'hangen' en hun afval achterlaten. Er zijn zelfs klachten van wildplassen, intimidatie en agressie.

Hoewel verreweg de meeste mensen zeggen met veel plezier te wonen in deze gemêleerde buurt, zijn zij het erover eens dat de buurt veel onrustiger is geworden sinds de supermarkt tot middernacht open is. Een buurtbewoner: "We hebben spijt dat we hier een huis hebben gekocht. We hebben pas na 00.30 enige rust."

Er wordt al anderhalf jaar gesproken tussen bewoners, de gemeente Utrecht en Albert Heijn om iets aan de leefomgeving te doen. Zo is de Berkstraat inmiddels versmald en Albert Heijn zet op eigen kosten handhavers in, aan de voor- en zijkant van de winkel. Deze spreken bezoekers aan op ongewenst gedrag en ruimen afval nabij de Albert Heijn op. Hun werkgebied is echter niet groot genoeg om de overlast voor buurtbewoners draaglijk te maken. De gemeentelijke inzet is eveneens onvoldoende; handhaving vertrekt al na 21.30, omdat volgens de gemeente weinig klachten van overlast binnenkomen. Er zal meer moeten gebeuren.

Ideeën van bewoners zijn: Albert Heijn eerder dicht, andere supermarkten ook langer open (bijvoorbeeld die in Overvecht), eenrichtingsverkeer in de 1e Daalsedijk en meer parkeerplekken.

De SP zal naar aanleiding van dit buurtonderzoek vragen stellen aan de wethouder en aandringen op maatregelen om de toestand te verbeteren. De bedrijfsleiding van AH is van goede wil, maar kan het niet alleen.

RTV Utrecht was erbij. Lees het RTV-verslag en bekijk de filmimpressie HIER.

U bent hier