h

SP in de bres voor huurders kluswoningen Boerhaaveplein

9 november 2013

SP in de bres voor huurders kluswoningen Boerhaaveplein

De Utrechtse SP-fractie springt in de bres voor de bewoners van het Boerhaaveplein in Ondiep, die worden bedreigd met gedwongen verhuizing. Corporatie Mitros wil hun huizen na jarenlang achterstallig onderhoud verkopen als zogenaamde 'kluswoningen'. Eén van de woningen staat al een half jaar leeg. Mitros ontloopt zo haar verplichting tot fatsoenlijk beheer en onderhoud, vindt de SP. Fractievoorzitter Tim Schipper heeft vragen gesteld aan het college van B&W.

De kluswoningen aan het Boerhaaveplein

Kluswoningen zijn 'sterk verwaarloosde panden in slechte buurten die worden verkocht tegen een fors gereduceerde verkoopprijs', volgens de informatie op de website van de Provincie Utrecht, die Mitros financieel bijstond bij de voorbereidingen.

Schipper: "Vanaf 2004 tot 2012 stonden de huizen op de rol voor sloop of renovatie en is er niets meer aan gedaan behalve een lik verf. De bewoners krijgen nu te horen dat renovatie of groot onderhoud er niet meer in zit. Nu de boel verkopen is beloning voor dat wanbeheer. En dat ten koste van de huurders, die de keus krijgen om te blijven zitten in wrakke huizen met energielabel G of opkrassen met een huurstijging van heb ik jou daar. Dankzij het PvdA-VVD kabinet mogen ze vervolgens nog elk jaar 4% meer gaan betalen."

Verder vraagt de SP zich af of Mitros zich naar de bewoners terecht beroept op de afspraken die zijn vastgelegd met de gemeente over sloop en renovatie. Schipper: "Er is hier geen sprake van renovatie of sloop. De mensen kunnen dit allemaal niet weten en worden het juridische bos in gestuurd. Het college moet Mitros onmiddellijk op de vingers tikken wat mij betreft."

Het stuit de SP tegen de borst dat Ondiep volgens de Provincie een 'slechte buurt' is en wil dat het college daar afstand van neemt. "Belachelijk om hele buurten zo weg te zetten. Het getuigt van een enorme afstand en minachting.", aldus Schipper.

Lees hier de vragen van de SP.

U bent hier