h

SP wil opheldering over asbestsanering Wittevrouwensingel

4 september 2014

SP wil opheldering over asbestsanering Wittevrouwensingel

Een nieuw asbestincident bij een huurwoning aan de Wittevrouwensingel is voor SP-fractievoorzitter Tim Schipper aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het Utrechtse college van B en W. Het betreft een monumentenwoning van Stadsherstel, dat onderdeel is van Mitros.

Het lijkt er sterk op dat de sanering onvolledig is geweest en in slechts een deel van de woning onder asbestcondities heeft plaatsgevonden. De SP wil van het college weten of dit klopt en of er überhaupt toezicht is geweest op het naleven van de regels. Ook wil de partij antwoord op de vraag of bij hetzelfde type woningen in het complex Wittevrouwensingel/ Gasthuisstraat eveneens sprake is van asbestbesmetting en welke maatregelen de gemeente daarbij voor ogen heeft.

In februari 2014 werd de asbestbesmetting in het pand ontdekt. Daarbij werd een zeer hoge concentratie bruine asbestvezels aangetroffen. Die bleken afkomstig van verweerde platen in het plafond tussen beneden- en bovenverdieping, die in 1975 zijn aangebracht tijdens een renovatie van het 16 monumentenwoningen tellende complex Breyerscameren.

De sanering die daarop volgde moest worden afgedwongen via een kort geding. Hierna ontstond onenigheid over omvang en voorwaarden hiervan.  Zo mocht volgens Stadsherstel het plafond niet worden verwijderd voor schoonmaak, omdat het een monumentaal pand betrof. De afdeling monumenten zou hier geen toestemming voor hebben gegeven. Daarna volgde gesteggel over vrijgave van woning en inboedel, die nog steeds voortduurt. Inmiddels verblijven de bewoners al meer dan een half jaar op tijdelijke adressen. Zij trokken ten einde raad bij de SP aan de bel. 

 Schipper: “Ik kan me er alles bij voorstellen dat de bewoners het spuugzat zijn. Uit een contra-expertise door een onafhankelijk bureau (Bureau Search) kwam de aanbeveling het hele huis te onder asbestcondities te reinigen. Waarom heeft de gemeente dit niet meegenomen als basis voor de verleende sloopvergunning? En hoe zat het met het toezicht op handhaving van de regels voor sanering van asbest?”

 De renovatie in de jaren ’70 betrof alle 16 vrijwel identieke woningen in het complex. Het is zo goed als zeker dat zich daarin ook asbest bevindt. 

 Schipper: “Dit kun je niet laten zitten, maar daarvoor zijn helemaal geen saneringsplannen vastgesteld. Weten de bewoners hiervan en welke risico’s lopen zij? Wat gaat de gemeente doen om de verhuurder tot stappen te dwingen? Na het asbestdebacle in Kanaleneiland in 2012 heeft de gemeenteraad gekozen voor verregaande maatregelen om alle ellende van toen voor de bewoners in de toekomst te voorkomen. Dit blijft blijkbaar een moeilijk verhaal, zelfs als het om een relatief klein complex gaat.” 

Lees hier de Schriftelijke Vragen. 

Foto: Antoine.01, Creative Commons CC-BY-SA 3.0

Reactie toevoegen

U bent hier