h

Utrecht bezuinigt meer dan een kwart op dagbesteding

29 september 2014

Utrecht bezuinigt meer dan een kwart op dagbesteding

De aanstaande decentralisaties van veel zorgdomeinen naar de gemeenten, brengen veel bezuinigingen met zich mee. Waar er precies op bezuinigd wordt, is aan elke afzonderlijke gemeente om te bepalen. In Utrecht betekent dit dat er flink gesneden wordt in dagbesteding. Deze bezuiniging kan voor sommige organisaties oplopen tot maar liefst 35% van het huidige budget. De SP maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

In de Volkskrant van 29/9 wordt er een schrijnende situatie beschreven, waarin er bij een Utrechtse dagbestedingsplek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, een lichamelijke handicap of een chronische ziekte (de Boogh in Leidsche Rijn) 25% tot 35% bezuinigd moet worden. Wanneer de organisatie met een goed plan komt, kan de bezuiniging beperkt worden tot 25%. Dit blijft echter nog steeds een kwart van het budget. Naast het bieden van dagbesteding, helpt de Boogh bij het aanleren van nieuwe vaardigheden om zo makkelijker om te kunnen gaan met een beperking. Door de aangekondigde bezuinigingen is het maar de vraag of deze zorg en begeleiding geleverd kan blijven worden.

De SP maakt zich zorgen om de doelgroep die gebruik maakt van de dagbesteding. Dit zijn veelal kwetsbare mensen. Wanneer je bijvoorbeeld getroffen wordt door een herseninfarct, wil je je leven weer zo goed mogelijk op kunnen pakken. Zonder de juiste handvatten kan dit echter erg lastig zijn. Door nu zo drastisch te bezuinigen op de dagbesteding, wordt het steeds lastiger om de nodige begeleiding te kunnen bieden. Ook is dagbesteding van cruciaal belang voor het ontlasten van mantelzorgers. Wanneer de dagbesteding deels wegvalt, zal er weer meer druk op hun schouders komen te liggen. Voor de SP is het duidelijk dat het belang van dagbesteding wordt onderschat door de gemeente Utrecht.

In juni van dit jaar was Emile Roemer nog samen met de Utrechtse SP fractie op bezoek bij Stichting Boogh in Leidsche Rijn. Ook toen werd het belang van de specialistische zorg die de stichting levert benadrukt. Lees hier het bericht dat hier toen over op de SP-website verscheen.

Reactie toevoegen

U bent hier