h

‘Boter op je hoofd’-award naar PvdA en CDA Utrecht door financieel gestuntel met muziekpaleis

4 december 2014

‘Boter op je hoofd’-award naar PvdA en CDA Utrecht door financieel gestuntel met muziekpaleis

Foto: SP

De Utrechtse SP afdeling vindt dat partijen als CDA en PvdA zichzelf een spiegel moeten voorhouden als het gaat over de tekorten van muziekpaleis TivoliVredenburg. “Hun kritiek op het huidige college is eigenlijk verkapte zelfkritiek,” aldus SP-afdelingsvoorzitter Milos Todorović. “Helaas zitten we door beslissingen die met name CDA en PvdA in het verleden gemaakt hebben nu met een te duur muziekpaleis. En dus eigenlijk met een Utrechtse variant van de Betuwelijn. Dit is waarom de PvdA en het CDA de door ons in het leven geroepen ‘boter op je hoofd’-award meer dan verdiend hebben.”

Ondanks beloftes van voormalig CDA-wethouder Janssen zijn de kosten inmiddels gestegen van 98 naar ruim 150 miljoen euro. Daarbij gingen zowat alle partijen, met uitzondering van de SP, destijds akkoord met de afspraak dat de gemeente tekorten moet opvangen.  Het Utrechtse SP-raadslid Vincent Wijlhuizen noemde deze houding van het CDA en PvdA  al eerder ‘collectieve politieke alzheimer’, aangezien ze vergeten leken te zijn dat ze zélf verantwoordelijkheid zijn voor de extra financiële last die op de schouders van de Utrechters terechtkomt. De emotionele reactie hierop van CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren sprak boekdelen, vindt Todorović: “Ik snap zeker dat hun foute beslissing pijn doet. Die 50 miljoen die we nu al extra betalen, kunnen we nu niet meer inzetten voor bijvoorbeeld de zorg, ouderen, kunst, cultuur, onderwijs of de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Erg zonde. Het CDA en de PvdA tekenden bij het kruisje zonder na te denken over de consequenties en de risico’s. Laat ik dan in ieder geval hopen dat ze een wijze les hebben geleerd.”

Wat Todorović betreft zou het beter zijn als CDA en PvdA nu wel hun verantwoordelijkheid nemen en meedenken over damage control. “De harde realiteit is nu namelijk dat het college vastzit aan afspraken uit het verleden. Hierdoor wordt de gemeente verplicht de tekorten van het Muziekpaleis op te vangen. Terecht dat het huidige college dit niet zomaar toestaat. Er zal wat mij betreft verder weinig anders opzitten dan dat TivoliVredenburg gaat zorgen voor meer eigen inkomsten. Bijvoorbeeld door meer congressen en vergaderingen binnen te halen, meer in te zetten op sponsoring en horeca en door betere en slimmere programmering.”

Helaas was PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage niet aanwezig om de award in ontvangst te nemen. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren was wel aanwezig, maar weigerde de prijs in ontvangst te nemen.

Reactie toevoegen

U bent hier