h

TiVre en DOMunder: Op weg naar toegankelijkheid voor iedereen

23 februari 2015

TiVre en DOMunder: Op weg naar toegankelijkheid voor iedereen

Afgelopen vrijdag is er op initiatief van SP-raadslid Hilde Koelmans een bezoek gebracht aan TivoliVredenburg en DOMunder om te kijken hoe het staat met de toegankelijkheid van deze twee grote culturele trekpleisters.

Samen met een vertegenwoordiger van Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht), een bezorgde Utrechtse die eerder al een brief naar de gemeenteraad had geschreven over de toegankelijkheid van DOMunder en SP-wethouder Paulus Jansen ging Koelmans op pad om met eigen ogen te kunnen zien hoe de toegankelijkheid geregeld is.

Als eerste werd het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg bezocht. Een wat moeizame start, omdat de elektrische deurvoorziening buiten werking bleek te zijn en er -letterlijk- nogal wat hoge drempels op hun pad lagen. Koelmans: “Wat vooral opviel was dat je als mindervalide nergens naar toe kan zonder begeleiding. Om ergens te komen heb je een medewerker met pasje nodig. Zelfs als je even naar het toilet moet, ben je afhankelijk van een begeleider omdat de toiletten niet op dezelfde verdieping als de popconcertzaal liggen. Dat maakt deze groep bezoekers wel heel erg afhankelijk.” De medewerker van TivoliVredenburg die de rondleiding gaf vertelde dat ze aan een plan werken om de huidige situatie te verbeteren. Ook is er toegezegd om instanties zoals Solgu voortaan bij deze plannen te betrekken.

Bij DOMunder leek de directie ook bereid om aanpassingen te doen. Nu wordt aangegeven dat het gehele museum ontoegankelijk is voor mindervaliden. Maar een gedeelte is met traplift wel degelijk toegankelijk. DOMunder gaat deze informatie op de website aanpassen en mindervalide bezoekers voortaan niet meer bij de ingang te weigeren. Ook werd de toezegging gedaan dat bij de uitbreiding van de tweede schatkamer DOMunder zich tot het uiterste zal inspannen om ook dit gedeelte rolstoeltoegankelijk te maken.

Wethouder Jansen is tevreden met deze toezeggingen: “Ik ben blij dat er alsnog aan oplossingen gewerkt wordt. Hopelijk leren organisaties hier van en gaan ze voortaan al in het beginstadium met partijen als Solgu om de tafel. Dat scheelt een hoop zorgen, aanpassingen en kosten.”

Reactie toevoegen

U bent hier