h

Groepsvervoerder Klomp kan chauffeurs niet meer betalen

4 juni 2015

Groepsvervoerder Klomp kan chauffeurs niet meer betalen

Chauffeurs die werken voor Klomp, de groepsvervoerder die momenteel nog een groot deel van het leerlingenvervoer in Utrecht verzorgt, hebben de afgelopen maand geen salaris gekregen. Het is al langer duidelijk dat Klomp met financiële problemen te kampen heeft. SP-raadslid Vincent Wijlhuizen, die afgelopen februari een onderzoeksrapport naar het leerlingenvervoer in Utrecht heeft gepresenteerd, wil voorkomen dat de chauffeurs, leerlingen en ouders de dupe worden van het wanbeleid bij Klomp en stelt daarom vanavond tijdens de gemeenteraad mondelinge vragen aan de wethouder.

Via de chauffeurs, vakbonden en media kreeg Wijlhuizen signalen dat er problemen waren rondom de uitbetaling van salarissen. Meerdere chauffeurs kregen in mei slechts hun vakantiegeld uitbetaald, met daarbij de belofte dat het salaris van mei in twee termijnen in juni zal worden uitbetaald. Wijlhuizen vindt dit onacceptabel: “In het rapport ‘Leerlingenvervoer in beweging’ werd al duidelijk dat er nog heel veel te verbeteren viel op het gebied van leerlingenvervoer, zowel bij de gemeente als bij vervoerder Klomp, die tot einde van dit schooljaar de grootste aanbieder van leerlingenvervoer is in Utrecht. Het niet uitbetalen van salarissen is het zoveelste probleem dat nu bij Klomp naar boven komt.”

Wijlhuizen wil vanavond van de wethouder horen welke maatregelen hij gaat nemen om er voor te zorgen dat de chauffeurs en leerlingen niet de dupe worden van de financiële problemen van Klomp.

Overigens zijn na aanleiding van het rapport ‘Leerlingenvervoer in beweging’ de aanbestedingscriteria aangepakt en ligt de gunning voor komend jaar bij Connexxion. Wijlhuizen: “Bij de aanbesteding voor komend schooljaar is de nadruk gelegd op kwaliteit in plaats van prijs. De situatie bij Klomp laat zien dat de laagste prijs niet automatisch de beste keuze is. Het is een harde les, waar hopelijk iedereen iets van leert.”

Reactie toevoegen

U bent hier