h

Laat de aanvullende zorg niet vallen

4 juni 2015

Laat de aanvullende zorg niet vallen

Als het aan het Rijk ligt, wordt de aanvullende zorg door de gemeenten steeds verder uitgekleed. Hoewel de SP de mening deelt dat versnippering tegengaan moet worden, maakt de partij zich zorgen over het hoge tempo waarop er geld wordt weggesluisd uit de aanvullende zorg. Wat de SP betreft moet kwaliteit leidend zijn bij de inkoop van zorg, en niet de financiële kaders.

Vandaag is er in de commissie Mens en Samenleving van de Utrechtse gemeenteraad gesproken over de inkoop van aanvullende zorg voor 2016. Hierbij ging het om aanvullende zorg voor jeugdhulp en ‘meedoen naar vermogen’. Zoals bekend hebben de gemeenten er sinds 1 januari 2015 veel verantwoordelijkheden bij gekregen. Als gevolg hiervan is de inrichting van de zorg in Utrecht flink veranderd. Het huidige systeem bestaat uit drie niveaus: Het eerste niveau betreft de eigen verantwoordelijkheid van de burger, het tweede niveau de buurtteams en het laatste niveau de aanvullende zorg. De aanvullende zorg wordt ingezet wanneer de zorgvraag te specialistisch is voor de buurtteams.

De gemeente wil de aanvullende zorg afbouwen, maar de SP is bang dat de benodigde zorg op dit moment te laag wordt ingeschat met als gevolg dat hier straks een tekort ontstaat. SP-raadslid Hilde Koelmans: “Als mensen zorg nodig hebben dan moet deze beschikbaar zijn. Wij pleiten dan ook voor een reservepot, waar mensen altijd op terug kunnen vallen als het echt nodig is.”

 

Op 25 juni wordt er in de gemeenteraad over de inkoop gestemd.

Reactie toevoegen

U bent hier