h

Meer geld van universiteit naar Utrechtse studentensport

16 juni 2015

Meer geld van universiteit naar Utrechtse studentensport

Foto: SP

De Utrechtse studentensport kampt met financiële problemen. De sportverenigingen krijgen te weinig geld, waardoor studenten het aankomende jaar flink meer moeten betalen om te kunnen sporten. En dat terwijl het bestuur van  de Universiteit Utrecht wel 2.5 ton per jaar declareert aan vervoer. SP en ROOD (SP-jongeren) pleiten ervoor dat de universiteit meer geld gaat steken in de studentensport in plaats van in dienstauto’s met chauffeurs.

Gistermiddag bracht RTL Nieuws het declaratiegedrag van besturen van verschillende universiteiten naar buiten. Het college van bestuur van Universiteit Utrecht maakt hoge kosten door gebruik te maken van dienstauto’s met chauffeurs, daarnaast is de UU niet transparant over de kosten van de dienstreizen. De UU geeft in het jaarverslag alleen de privékosten weer van de reisjes, terwijl de minister vier jaar geleden heeft gezegd dat alle kosten van die reizen geopenbaard moeten worden, aldus RTL. ROOD-lid Alix Wassing wil meer transparantie op de universiteit: “Studenten en docenten hebben er recht op om te weten wat er met het geld gebeurt. Het gaat namelijk over de kwaliteit van hun onderwijs en hun werk. Samen met de activisten van De Nieuwe Universiteit strijdt ROOD, jong in de SP voor meer transparantie en democratie in het hoger onderwijs.”

Naast het gebrek aan transparantie, maakt het college van bestuur erg hoge kosten op vervoer. 2,5 ton wordt er uitgegeven aan auto’s met chauffeurs. Terwijl,  volgens RTL, in de interne regels van de UU-medewerkers staat, dat er zoveel mogelijk met het openbaar vervoer gereisd moet worden. De SP vindt dat het tijd wordt dat het geld van de universiteit in belangrijkere zaken geïnvesteerd wordt. Het geld kan beter naar de Utrechtse studentensport gaan, zodat studenten weer voor een laag tarief kunnen gaan sporten. Pepijn van der Beek van de Sportraad Utrecht: “Sportverenigingen zijn voor nieuwe studenten de ontmoetingsplek om nieuwe vrienden te maken en de plek om zich thuis te gaan voelen in de nieuwe woonplaats. Ook draagt sporten bij aan de volksgezondheid, doordat bewegen goed is en de sport kan dienen als ontspanning en uitlaatklep tussen het studeren door.”

Reactie toevoegen

U bent hier