h

Ook SP slaat alarm tegen TTIP

12 oktober 2015

Ook SP slaat alarm tegen TTIP

Foto: SP

Ruim 7.000 mensen hebben afgelopen zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het omstreden handelsverdrag TTIP. De demonstratie is georganiseerd door onder andere Milieudefensie, FNV, Greenpeace en Foodwatch. Ook de SP was aanwezig om haar onvrede over dit verdrag tussen Europa en de VS te tonen.

TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership. Het doel van het verdrag is om zoveel mogelijk handelsbeperkingen weg te nemen. SP Utrecht fractievoorzitter Tim Schipper: “Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk levert zoveel vrijheid ook een aantal gevaren op. We moeten niet vergeten dat deze handelsbeperkingen er ook zijn om burgers te beschermen. Allerlei standaarden, zoals veiligheid en arbeidsvoorwaarden, komen met dit verdrag onder druk te staan.”

De partijen maken zich ook zorgen over ISDS, de zogeheten investeringsbescherming. Dat geeft bedrijven de mogelijkheid om landen via een speciale rechtbank aan te klagen als zij vinden dat zij belemmerd worden door nationaal beleid. Hoge schadeclaims zijn het gevolg. Schipper: “Daar komt bij dat hele proces zeer ondoorzichtig en ondemocratisch verloopt. De Tweede Kamer kan het proces nauwelijks controleren, laat staan dat we er straks nog invloed op uit kunnen oefenen. Het is een wurgakkoord waar wij ons tegen blijven verzetten.”

Ook in andere Europese steden werden afgelopen zaterdag demonstraties georganiseerd. De grootste vond plaats in Berlijn, waar zo'n 150.000 mensen aan deelnamen.

Reactie toevoegen

U bent hier