h

Lagere inkomens buitenspel bij betaalbare sociale huurwoningen?

4 maart 2016

Lagere inkomens buitenspel bij betaalbare sociale huurwoningen?

Foto: SP

Woningzoekenden met een laag inkomen die via Woningnet willen reageren op een goedkopere sociale huurwoning blijken in veel gevallen geen kans te maken. Bij ongeveer één derde van het aanbod van deze huizen (< € 628,76 kale huur) is reageren voor huishoudens met recht op huurtoeslag onmogelijk. De SP is verbaasd over deze gang van zaken en heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur.

SP-fractievoorzitter en woordvoerder Wonen Tim Schipper: “Begin dit jaar is het zogeheten ‘passend toewijzen’ ingevoerd. Met deze maatregel moeten de betaalbare huurwoningen juist bij de laagste inkomens terechtkomen. Of je woningen van ruim 600 euro betaalbaar kan noemen is daarbij de vraag, maar met huurtoeslag kunnen armere huurders het nog opbrengen. Dan is het vreemd dat je die groep uitsluit van een deel van het voor hen bestemde aanbod”.

Schipper heeft er dan ook bij de wethouder op aangedrongen de corporaties hierop aan te spreken als dit inderdaad de trend blijkt te zijn. Volgens de Woningwet zijn die vanaf 1 januari 2016 verplicht 95% van de nieuwe verhuringen onder de € 628,76 toe te wijzen aan de laagste inkomens. Hiervan lijkt nu in Utrecht geen sprake van te zijn. 

Daar komt nog bij dat er in Utrecht nog steeds een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen is, ondanks het feit dat er straks meer dan 1000 bij gaan komen. “Het is extra zuur voor de laagste inkomens dat het toch al beperkte aanbod voor hen nog kleiner wordt. Dit betekent nóg langere wachttijden dan we nu al hebben. We hebben van diverse woningzoekenden gehoord dat ze de wanhoop nabij zijn.”, aldus Schipper.

Overigens valt niet uit te sluiten dat in veel advertenties op Woningnet onjuiste informatie wordt gegeven. Het feit dat een recent aangeboden nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn volgens Woningnet niet toegankelijk zijn voor huishoudens met recht op toeslag en volgens de verhuurbrochure van de corporatie wél, kan hierop wijzen. In dat geval worden kandidaat-huurders op het verkeerde been gezet.

Schipper: “Als dit aan de orde is, moeten de advertenties op Woningnet zo snel mogelijk aangepast worden. Huurders hebben het recht te weten waar ze aan toe zijn.” 

Klik hier voor de schriftelijke vragen.

Zie ook:

Reacties

Ik vind het schandalig dat minderdraagkrachtigen met een laag inkomen niet meer mogen reageren op een sociale huurwoning huur tot E710.00 pm.
In welke hoek willen ze ons hebben.
Ik zou graag willen weten wie dat bedacht heb.

Zijn er dan nog sociale woningen. Dankzij de grote huursverhogingen zijn er haast geen woningen meer. En vele zijn verkocht. Ze zijn meer bezig met het huisvesten van studenten en opsplitsen dan sociale woning bouw. Kijk naar de woonwet 2015 waar is het couvernant gebleven. En waarom moet dat zolang duren. Eigen schuld

Verkapte bezuiniging,minder huursubsidie meer yuppen

Belachelijke oneerlijke verdeling als chronisch zieke en dus geen vooruitzicht op beter inkomen en afhankelijk van een woonplek niet buiten de stad weer gediscrimineerd al heb je 27 jaar inschrijftijd..het heeft geen enkel nut ;op dit moment staan er welgeteld 3 woningen en allen in verpauperde buitenwijken in het woningaanbod onder de 568€ netto (de grens)te huur ..Het tegenovergestelde wordt bewerkstelligd ..doe er wat aan!!

Inderdaad te zot voor woorden. ik vind dat overheid dan maar woningen moet gaan bouwen en verhuren tegen een maximum sociale huurprijs.

Zelfs voor een zeecontainerwoning word al €550,- gevraagd. Nu willen ze ook de maximum huursubsidiegrens van een woning gaan verlagen.

Dat worden Amerikaanse toestanden duizenden mensen op straat omdat de huur niet kunnen betalen.

Die huursubsidie die in 1978 werd ingevoerd heeft meer kapot gemaakt dan je lief is voor die tijd waren de woningen ook betaalbaar.

De huren zijn mede door de huursubsidie als sterk gestegen.

Ik vind dat er sociale woningen voor de minima moeten komen. Krijgen mensen een baan dan moeten ze meer huur betalen en word er een vervangende woning gezocht.

Ik vind dat een woning voor de minima niet duurder moet zijn dan €300,- voor een 1/2 kamer woning en €400,- tot €550 voor een 3/5 kamer woning.

en in 03-2017 weer en masse die verraderlijke PVDA stemmen zeker :-(

Ik was op het verkeerde been gezet voor een nieuwbouwwoningen in fruitbuurt in utrecht (mitros).
Het is verteld in site van woningnet de volgende:Per 1 januari 2016 mogen woningcorporaties van de overheid geen duurdere sociale huurwoningen meer verhuren aan woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens. Dit noemen we passend toewijzen..
De regels zijn ingewikkeld, maar eigenlijk zijn dit de belangrijkste zaken die u moet weten:

Zorg dat uw inkomensgegevens kloppen. U voorkomt hiermee dat u pas na een woningaanbieding hoort dat u de woning niet mag huren.
Wanneer u inlogt, bepaalt de website automatisch op basis van uw gegevens op welke woningen u kunt reageren. U hoeft dus niet zelf na te gaan of u wel kunt reageren.
Lees altijd goed de advertentie. Hierin staan altijd de voorwaarden en eventuele voorrangsregelingen vermeld..Sommige woningen worden aangeboden met een flexibele huur. Dit betekent dat de huur wordt aangepast aan uw inkomen. U kunt dus altijd reageren op deze woningen, ook al lijkt uw inkomen niet passend. U herkent woningen met een flexibele huur aan het volgende icoon: (€).Heeft u uw inkomensgegevens al een tijd niet bijgewerkt? Dan ziet u op de website een melding dat uw inkomensgegevens mogelijk verouderd zijn. Controleer uw gegevens en pas ze aan, indien nodig. Hierna kunt u weer reageren op woningen en zult deze melding voorlopig niet meer ontvangen. .
Het zoeken naar een huis verandert niet. Als u inlogt op de website, ziet u in uw woningaanbod de huizen die aan uw woonwensen voldoen en waarop u kunt reageren. De huizen waarbij u de hoogste slaagkans heeft staan bovenaan.

Voorkom teleurstelling, vul uw inkomen goed in

Het is extra belangrijk dat uw inkomensgegevens kloppen. U voorkomt hiermee dat u op een woning reageert die u niet mag huren. Uw inkomen wordt gecontroleerd wanneer u een huis krijgt aangeboden. Klopt uw inkomen niet, dan kunt u het huis niet gaan huren. Voorkom dus teleurstelling en vul de juiste gegevens in. U kunt uw inkomensgegevens controleren en aanpassen. Log in en klik bij Mijn gegevens op Profiel en dan op Huishoud.
Op 23 september komt advertentie van 57 eengezinswoningen in Fruitbuurt in woningnet staan met icoon euro teken, en bruto huur van 710,68 .Om de teleurstelling heb ik mijn gegevens goed gecontroleerd en juist inkomen ingevuld (inkomensverklaring over2015) en ik mag reageren voor een woning met netto huur 628,76,ik bel woningnet tientalen keer of de advertentie alles klopt en hoor ik dat alles goed en uw hebt veel kans voor deze woningen en met de icoon euroteken wordt zeker de huur aan jou inkomen aangepast ,dus ik log in en komt inderdaad de advertentie op mijn lijst staan( Als u inlogt op de website, ziet u in uw woningaanbod de huizen die aan uw woonwensen voldoen en waarop u kunt reageren. De huizen waarbij u de hoogste slaagkans heeft staan bovenaan.) (Wanneer u inlogt, bepaalt de website automatisch op basis van uw gegevens op welke woningen u kunt reageren. U hoeft dus niet zelf na te gaan of u wel kunt reageren)heb ik eerder genoemd.Na 10 dagen ,ik kom positie 33 van 1165 reacties ,ik was erg blij en zeker dat ik de woning krijg ,later bel me iemand van mitros dat ik binnenkort krijg ik uitnodiging en 2 dagen later belt me zelf persoon terug dat ik die woning niet mog krijgen in verband met jou laag inkomen en dat huur van 628,76 is bestemd alleen voor terugkerende bewoners en dat je niet mog reageren voor deze woning,ik bel woningnet en niemand begrijpt iets en dat ligt bij mitros ,terwijl dat mitros gebruikt duidelijk de icoon euro dat een flexibel huur is en plus de advertentie komt in mijn lijst staan terwijl dat ik moet voor de passend toewijzen voldoen en hoor ik daarna van mitros dat dat verwarrend was maar we kunnen niet terugdraaien.ZO WAS IK OP VERKEERDE BEEN GEZET EN ERG TEREULGESTELD.aan wie ligt de probleem woningnet? woningcorporaties? in ieder geval gebeurd vak en vooral sinds de nieuwe regels passend toewijzen.

Geachte mevrouw/mijnheer

Naar aanleiding van uw verhaal heb ik de advertentie voor de woningen in de Fruitbuurt opgezocht.
Daarin staat dat de lagere huurgrens van € 628,76 alleen geldt voor terugkeerders uit Fruitbuurt Noord geldt, ofwel voor huurders die eerder in deze wijk hebben gewoond in woningen die nu gesloopt zijn. Dus niet voor huurders uit anedere buurten met lagere inkomens. Mitros mocht u de woning dus weigeren. Maar het is wel erg zuur voor u dat u dat niet meteen te horen hebt gekregen. Niet van Woningnet en niet van Mitros. Dan was u niet op het verkeerde been gezet. Mogelijk dat het euroteken in de advertentie ook bij hun voor verwarring heeft gezorgd. Maar u heeft helemaal gelijk dat de informatie moet kloppen!  Voor u, maar ook voor alle huurders.

Want er staan regelmatig woningen op Woningnet die alleen tegen een lagere huurprijs worden aangeboden bij sloop van een woning of buurt of een grote renovatie. Het kan dus vaker fout gaan met die informatie aan huurders, ook omdat in alle gevallen daar ook het euroteken in de advertentie staat.Ik wil gaan  navragen waar het precies fout is gegaan en of dit voortaan beter kan. Dat laat ik u nog weten.   

Overigens vinden wij het passend toewijzen niet per se verkeerd. Vóór die tijd zagen we heel vaak dat huurders met een laag inkomen naar een veel te dure woning gingen verhuizen en daarna de huur niet meer konden betalen. Dat mag nu niet meer, maar en zijn nog altijd te weinig goedkope sociale huurhuizen. Dat is het grote probleem. Minister Blok wil dat het er nog minder worden, maar daar blijven we ons als SP hard tegen verzetten.      

Met vriendelijke groet,

Lies Schmidt

Medewerker SP-fractie

Passend toewijzen is zwaar verkeerd!! En ja idd ik begrijp dat een 1 persoonshuishouden niet moet mogen reageren op een huis van 710 euro maar ik ben moeder van drie en wordt bijstandsmoeder (tijdelijk) maar mag tot 635 reageren... Nou ik kan u vertellen alles betaalbaar onder mijn grens is(veel) te klein en alles groot genoeg.. te duur, dus val ik tussen wal en schip. Laast stond er een huis mer drie slaapkamers en vaste trap naar zolder, nou mooi voor mij de zolder en mn kinderen ieder een kamer. Toch? Nou niet dus want die was 638 euro.. Mag ik door die passend toewijzen onzin NIET op reageren en word ik dus gediscrimineerd op mijn portemonnee. Ik hoef geen huis van 710 te hebben maar beetje ruimte zou prettig zijn. En denk je nu echt dat bw coöperatie Oss de huren gaat verlagen? Echt niet, die willen de verhuurdersheffing terug zien.. Na een jaar van dit nieuwe systeem heb ik er genoeg van. Ik wil onderhand verhuizen maar ik kan letterlijk NERGENS op reageren.

Bij vinden van werk verkassen? Wonen moet communistisch worden. Iedereen onteigenen. Dan is het probleem opgelost. Winst? Doe je niet in zorg onderwijs wonen politie e.d. afschaffen!

Hallo allemaal,
Wat een kromme gang van zaken! Heeft woningnet hier een reden voor aangegeven?
Ik hoop dat de situatie inmiddels anders is.

Vriendelijk groeten van Pim
https://www.areawonen.nl/

Reactie toevoegen

U bent hier