h

Grootschalig gerommel met afspraken tijdelijke verhuur in Utrecht

11 mei 2016

Grootschalig gerommel met afspraken tijdelijke verhuur in Utrecht

Foto: Tim Schipper

Net als bij de Oudegeinlaan (Hoograven) wordt ook in de Staatsliedenbuurt stevig de hand gelicht met de afspraken over tijdelijke verhuur van sloopwoningen, zo blijkt uit buurtonderzoek van de SP. Huren die tot € 200 per maand hoger zijn dan wat daarover was vastgelegd en het schrappen van het recht op herhuisvesting van de bewoners springen daarbij vooral in het oog. SP-fractievoorzitter Tim Schipper heeft vragen ingediend bij het stadsbestuur.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “In korte tijd is dit het tweede voorbeeld dat huurders de dupe zijn van het gerommel van de corporaties met die tijdelijke verhuur. Let wel: het gaat hier om sloopwoningen met reusachtige onderhoudsgebreken waarvoor de hoofdprijs wordt gevraagd. Ik wil dat de wethouder de corporaties aan de bestaande afspraken uit 2005 en 2011 houdt, iets wat zijn voorgangers duidelijk hebben nagelaten. Als SP hebben we ook geen zin om één voor één alle tijdelijke verhuur te onderzoeken.”

Al vanaf eind 2007 worden in de omgeving van de Talmalaan voor sloop bestemde woningen tijdelijk verhuurd aan jongeren en studenten. Voor het grootste deel ervan zal dat nog zeker tot 2021 zo blijven. Al die tijd zijn ze dan onttrokken aan het reguliere aanbod van sociale huur, waaraan een oplopend tekort is in Utrecht, ondanks de vele bouwplannen die de laatste tijd het licht zien.

Schipper daarover: “Geen misverstand, de tijdelijke bewoners moeten gewoon kunnen blijven tot de sloop en als het zover is moeten ze een ander huis krijgen. Dat is zo met ze afgesproken. Maar als sloopplannen niet doorgaan, dan moeten woningen voortaan gewoon terug in het reguliere aanbod en fatsoenlijk worden onderhouden.”

Lees hier de vragen van Schipper.

Reactie toevoegen

U bent hier