h

Verhoging raadsvergoedingen is absurd

6 december 2016

Verhoging raadsvergoedingen is absurd

Foto: SP

Het lijkt er op dat de vergoeding die de Utrechtse politieke partijen krijgen, vanaf volgend jaar flink omhoog gaat. “In het plan dat nu voor ligt gaat het budget voor de fracties met gemiddeld 21,2% omhoog. Absurd natuurlijk”, volgens SP-fractievoorzitter Tim Schipper.

In het voorstel krijgt elke fractie er jaarlijks 6.500 euro bij en komt het totaalbedrag op 47.000 euro per jaar. Ook krijgt elke fractie een extra budget per raadslid. Deze gaat van 4.554 naar 5.995 euro per persoon. Dat is een stijging van zo'n 32%.

Het gaat overigens niet alleen om een riante verhoging voor de fracties, ook de raadsondersteuning krijgt er met een structurele verhoging van 320.000 euro per jaar een flink bedrag bij. Het voorstel zou eigenlijk a.s. donderdag 8 december aan de orde komen, maar omdat een degelijke financiële onderbouwing nog steeds ontbreekt is dit doorgeschoven naar de raadsvergadering van 22 december. “Als er blijkbaar zoveel geld bij moet, dan willen we op z'n minst weten waar het geld voor gebruikt gaat worden.”, aldus Schipper.

De SP komt elk jaar met een voorstel om de fractiebudgetten te verlagen, maar krijgt daarin nooit voldoende steun van de andere partijen. Het is zelfs een traditie geworden om het overgebleven fractiegeld terug te storten naar de gemeente. Zo heeft de SP in 2014 nog €50.000 terug overgemaakt naar de gemeente. Een verhoging is dan ook overbodig, volgens de SP. Schipper: “We gaan dan ook zeker tegen dit voorstel stemmen en in plaats daarvan met een amendement komen waarin we aangeven waar het geld wél nodig is.”

 

Foto: SP

 

Reactie toevoegen

U bent hier