h

Working Class Heroes: Bas Nijland

25 april 2017

Working Class Heroes: Bas Nijland

Foto: Hans Verschoor

Flexcontracten zijn een probleem en verandering is hard nodig. Dat merkte Bas Nijland, hij kwam in actie voor verbetering van zijn arbeidsvoorwaarden. Bas is 20 jaar en werkt als uitzendkracht bij tankstations, zijn flexcontract brengt hem geregeld in een bittere situatie. ‘Ik woon op mezelf dus heb gewoon vaste lasten, maar als ik een week lang niet werk, wat wel eens gebeurt, zit ik in de shit aan het einde van de maand; dan kan ik mijn huur niet betalen.' De SP sprak met hem over zijn actie, flexwerk en de Dag van de Arbeid.

Vrije dagen zijn er voor Bas nauwelijks bij, waardoor hij weinig tijd heeft voor zichzelf. ‘Ik moet een dag van tevoren inzetbaar zijn dus als ik een dag niet kan, dan wil het tankstation mij niet meer hebben.’ 
Als uitzendkracht staat hij alleen op het tankstation dus hij kan niet met zijn collega’s samenwerken om zijn baas onder druk te zetten voor betere voorwaarden. Toch kwam Bas in actie. ‘Ik heb geluk gehad’ geeft Bas toe. Via een kennis kwam hij bij de Volkskrant terecht waar hij een interview mocht geven over de schrijnende situatie op zijn werk.  ‘Naar aanleiding daarvan heb ik een 2 uur durend gesprek gehad met mijn baas. Daaruit kwam een loonsverhoging van 2 euro en een verzekering dat ik twee keer zoveel diensten zou krijgen.’

Zonder risico’s was de onderneming niet. ‘Ik ben blij dat het goed is gegaan want ik had zomaar ontslagen kunnen worden.’ Maar Bas is trots op wat hij voor elkaar heeft gekregen. ‘Ik wil laten zien dat je zelfs als flexwerker tegen je baas moet durven in gaan.’ Maar hij erkent ook het niet altijd even gemakkelijk is om in je eentje tegenover je baas te staan. Daarom is Bas erg blij met de Dag van de Arbeid. ‘Mensen zoals ik hebben geen collega’s dus je hebt geen mensen om actie mee te voeren. Het is fijn om te zien dat je niet alleen in deze situatie zit, dat je last hebt met rondkomen, dagenplannen en werkvinden. Daarom is de Dag van de Arbeid voor flexwerkers zoals ik hard nodig.’

Op maandag 1 mei organiseert de FNV een mars door Amsterdam en de SP is daar bij. Om 13:00 uur zal de manifestatie beginnen op het Jonas Daniël Meijerplein bij de Dokwerker. Meer info is hier te vinden.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier