h

Torenflat Rachmaninoffplantsoen: prutswerk of moedwil?

3 augustus 2021

Torenflat Rachmaninoffplantsoen: prutswerk of moedwil?

Totaal onverwacht kwam recent het bericht dat de gemeente wil meewerken aan de bouw van een flat van 70 meter hoog in het Rachmaninoffplantsoen. Twee jaar lang mocht de bewonersvereniging meepraten over de groene invulling van het parkeerterrein en de naaste omgeving van een voormalig gemeentepand, die in 2020 ook is uitgevoerd. Dit alles terwijl de gemeente al die tijd op de hoogte was van de bouwplannen. De grond werd één dag nadat de gemeente die verkocht aan ontwikkelaar Rachmaninoffhuis voor bijna 1 miljoen meer doorverkocht aan Bouwinvest, door één en dezelfde notaris. Dat ruikt naar list en bedrog, volgens SP-fractievoorzitter Tim Schipper. Was het prutswerk of moedwil? Tim stelde samen met de PvdA een serie schriftelijke vragen aan het stadbestuur.

Op de website Nieuws030 tekende journalist Louis Engelman het hele verhaal op. Een complex verhaal, want het is een hele klus om op een rij te krijgen wanneer nou wat precies gebeurde. Kern van de zaak is dat het wel heel raar is dat de gemeente bij de grondverkoop enerzijds liet opschrijven dat het parkeerterrein niet bebouwd mocht worden en met de bewonersvereniging aan de slag ging om de groenere herinrichting te bespreken, maar tegelijkertijd met de ontwikkelaars een traject inging om bebouwing mogelijk te maken. Verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) vergat en passant even de doorverkoop aan de gemeenteraad te melden.

“Het lijkt er haast op dat twee afdelingen van de gemeente volkomen onafhankelijk van elkaar hun goddelijke gang zijn gegaan. Anders laat je de bewoners toch niet twee jaar lang bezigheidstherapie doen en laat je jezelf een miljoen door je neus boren? In die ironische zin snap ik wel dat de wethouder niet zoveel trek had om het aan de raad te vertellen”, aldus Schipper.

Het verhaal heeft nog een andere duistere kant. Bij de grondverkoop door de gemeente werd afgesproken dat alle verplichtingen, dus ook het niet mogen bebouwen van het terrein, bij doorverkoop mee zouden gaan naar de nieuwe eigenaar. Schipper: “Daar wordt dus van afgeweken. Ook hierover is de raad niet geïnformeerd.”

De rol van de ontwikkelaars in dit alles is ook zeer dubieus te noemen. Zij waren natuurlijk in ieder geval op de hoogte van bouwplannen. Anders is een dergelijke prijsstijging voor een stuk parkeerterrein niet te verklaren. In de schriftelijke vragen (hier te lezen) vraagt Schipper samen met Bülent Isik van de PvdA het stadsbestuur het hemd van het lijf.

Schipper: “Het zijn heel veel vragen die we hebben. Het college zal met goede antwoorden moeten komen, want deze zaak stinkt aan alle kanten. Op zijn minst is het broddelwerk. Als het nodig is gaan we zeker nog het debat aan in een raadsvergadering.” Wordt vervolgd.

Reactie toevoegen

U bent hier