h

Isolatie of compensatie

21 december 2022

Isolatie of compensatie

Foto: Lies Schmidt

In de late namiddag van 21 december vond er onder de vlag van Woonprotest Utrecht bij het kantoor van Bo-Ex een actie plaats voor goed onderhoud en isolatie van sociale huurwoningen. Directe aanleiding was de deplorabele onderhoudstoestand van woningen van Bo-Ex aan de Queridostraat en Hanoidreef, maar wie de schoen verder past trekke hem aan.

Voormalig SP-raadslid Tim Schipper was erbij en hekelt de reactie van Bo-Ex, die vooral naar anderen wijst: "Zwaar achterstallig onderhoud en schimmelvorming komen niet uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van jarenlange verwaarlozing. De aanpak van deze complexen stond al in prestatieafspraken van vele jaren terug (2005), maar is nooit uitgevoerd. Dan moet je als corporatie ook de hand in eigen boezem steken."

De wantoestanden in de Queriodostraat en Hanoidreef staan niet op zich. Vorige week werd bekend dat er in Utrecht nog zo'n 15.000 huizen zijn met de slechtste energielabels.

Schipper daarover: "Dat betreft niet alleen het corporatiebezit, maar zeker ook de particuliere verhuurders. Iedereeen moet kunnen rekenen op fatsoenlijk onderhoud en isolatie van hun huizen. En anders compensatie voor de enorme energielasten." 

Bo-Ex wil er vooralsnog niet aan, zo bleek na een gesprek van een delegatie van de actievoerders. Schipper nogmaals: "We moeten vooral doorgaan met het organiseren van huurders. Met sterke bewonersvertegenwoordigingen kun je dergelijke dingen beter voor elkaar krijgen. Onder druk wordt alles vloeibaar."

De actie werd verder gesteund door Bij1 Utrecht en Socialisten Utrecht, met een gezamenlijk pamflet met de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier