Met de post terug naar de jaren twintig
Met de post terug naar de jaren twintig
Met de invoering van de postwet zijn we alweer een stukje verder gekomen met de afbraak van de rechten van de Nederlandse postbezorgers. Om te zien of het echt zo erg is maakte redactielid Bjorn Pels een afspraak met Chris van Amersfoort. Hij is behalve SP-lid ook postbezorger voor TNT en heeft dichtbij de gevolgen van de nieuwe postwet kunnen zien. De foto's zijn van onze fotograaf Francis van Boxtel.
Volgens Chris zijn de diensten veranderd en strakker geworden. "Je moet nu binnen een bepaalde tijd je werk hebben gedaan en dan mag je maar hopen dat je de eventuele extra uren krijgt uitbetaald. Er is daarom ook een hoop stress, vooral bij de oudere werknemers. Misschien dat het vroeger te soepel was. Toen werden vaste uren uitbetaald, ook al verdiende je veel minder. Dit is echter niet bevorderlijk voor de sfeer."
TNT is volgens Chris nog vrij sociaal. Maar met de opkomende concurrentie verwacht hij dat het bedrijf veel zal gaan wegstrepen. ?Het kan best frustrerend zijn als je postbezorgers van concurrenten ziet rondlopen. Het voelt alsof er werk van je wordt afgepakt.?
Bij de postsorteerders in Nieuwegein zijn al ontslagen gevallen. Hun taken zijn overgenomen door uitzendkrachten. Chris: "Ik denk ook niet dat TNT veel toekomst heeft door de opkomende e-mailverkeer. Niet dat er nu veel minder post is, maar sommige dagen zijn rustiger dan vroeger".
Het is voor Chris geen verrassing dat veel medewerkers bij de post nu het minimumloon betaald krijgen. "Maar men lijkt te vergeten dat er ook mensen zijn met gezinnen thuis die nu ineens minder inkomen hebben", voegt hij toe. "Ook het pensioen gaat achteruit. De werknemers worden anders te duur en daar zijn de aandeelhouders weer niet blij mee. Verder werken de andere bedrijven met stukloon. Het lijkt erop dat TNT ook zo moet gaan werken om te kunnen blijven concurreren. Concurreren met loon was al een van de vooruitzichten."
Veel mensen hebben het idee dat de nieuwe wet slechts de postbezorgers en -sorteerders raken. Dat is onterecht volgens Chris, want ook de chef wordt geraakt. Alleen de top hoeft niets te vrezen. Peter Bakker - topman van TNT - heeft bijvoorbeeld al een flinke bonus mogen ontvangen. Het vormt een schril contrast met bijna alle werknemers die moeten inleveren.
"Veel mensen zijn bang voor hun banen. De vergelijking met vooroorlogse taferelen werd snel gemaakt. En het is maar de vraag of er iets gedaan gaat worden met deze angst", vertelt Chris bezorgd. "Maar er zijn voordelen. Zo ben je vaak wel lekker vroeg thuis".
Zie ook: Interview met een postbode: Robert von dem Borne
- Zie ook:
- Werk en Inkomen