h

Groen licht voor Muziekpaleis; tekorten voor rekening gemeente

2 april 2008

Groen licht voor Muziekpaleis; tekorten voor rekening gemeente

Aanloopverliezen niet geraamd en niet gedekt, geen inzicht in personeelskosten, geen artistieke- en programmavisie. En een blanco cheque van de gemeente als de kosten van de bouw de pan uit rijzen. Toch ging de raad, met uitzondering van SP, VVD en B&G, gisteren juichend akkoord met het vrijgeven van het krediet van 94,7 miljoen voor het Muziekpaleis.

Kom met een herziene begroting, waaruit blijkt dat de exploitatie van het Muziekpaleis wel sluitend kan. Dat was het huiswerk waarmee het college van B&W in oktober 2007 werd teruggestuurd, toen uit een 2nd opinion bleek dat de bomen toch echt niet tot in de hemel groeien.

Op 1 april werd deze herziene begroting, opnieuw voorzien van een 2nd opinion, besproken door de raadscommissies Stedelijke Ontwikkling en Maatschappelijke Ontwikkeling. Nadat alle roze dromen over bezoekersaantallen, horecabestedingen en entreeprijzen eruit zijn geschrapt, lijkt een sluitende exploitatie mogelijk. De SP is op zich blij met de wijzigingen, want die behelzen precies de kritiek die we al vanaf 2004 hadden. Het gevaar zit echter in de zaken die nog niet geregeld zijn (zie kop artikel) en een tweetal financiƫle afspraken in de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente, Tivoli en SJU, waaruit blijkt dat de gemeente volledig opdraait voor kosten als gevolg van vertragingen in de bouw. En die kunnen snel oplopen, tot 8 ton per maand, zoals in 2007 bleek.

De SP blijft van mening dat we in Utrecht met het Muziekpaleis een veel te grote broek aantrekken. De rekening wordt doorgeschoven naar de burger.

U bent hier