h

Politiek café: wantoestanden in zorg moeten snel aangepakt

28 juni 2009

Politiek café: wantoestanden in zorg moeten snel aangepakt

zorgcafe-21jun09-diny1

 

Het begin van de zomer? Op 21 juni was de conclusie van de deelnemers aan het politiek café SPiritus duidelijk: de wantoestanden in de zorg moeten snel worden aangepakt. Ook de raadsleden van CDA en PvdA wilden daarvoor aan de bak.

Het politiek café Spiritus was op 21 juni in huize Tolsteeg; precies de plek waar de Actiegroep Stop Uitverkoop Thuiszorg veel bewoners had gesproken over hun ervaringen met de thuiszorg. De stemming zat er goed in, mede door de liedjes van huistroubadour Robert von dem Borne en het SP koor Schuurspons. Direct na de bewogen openingscolumn van SP fractievoorzitter Tim Schipper, presenteerde Gonnie Oosterbaan van de werkgroep thuiszorg de resultaten uit het zwartboek : 'Wees blij dat u überhaupt hulp krijgt'. Uit de enquêtes van de werkgroep bleek dat veel cliënten van thuiszorgorganisaties heel slechte ervaringen hadden en de dupe waren van het bezuinigingsbeleid.

zorgcafe-21jun09-renske1

Renske Leijten, tweede kamerlid voor de SP, hield daarna een gloedvol betoog, niet alleen over de problemen in de thuiszorg, maar ook over de oplossingen. De top van managers, bestuurders en ingehuurde adviesbureautjes moet inleveren of verdwijnen. Het geld moet van het papier naar de mensen die het echte werk doen.

zorgcafe-21jun09-raadsleden2

De slotdiscussie was met gemeenteraadsleden Bouchra Dibi (PvdA), Maarten van Ditmarsch (CDA) en Tim Schipper (SP).  De PvdA en CDA waren het heel snel eens met de SP over één ding: er mankeert veel op het gebied van de thuiszorg en daar moet snel iets aan gedaan worden. Er kwamen veel vragen uit het publiek zodat er een goede en soms felle discussie op gang kwam. Maar de conclusie bleef dat er snel iets gedaan moet worden aan de wantoestanden en dat CDA en PvdA daarvoor graag met de SP samenwerken. Wat dat op gaat leveren, kunnen we binnenkort in de gemeenteraad zien.

U bent hier