h

ROOD voert actie voor betere voorzieningen in Leidsche Rijn

20 februari 2010

ROOD voert actie voor betere voorzieningen in Leidsche Rijn

ROOD, jong in de SP, heeft vandaag actie gevoerd in Leidsche Rijn. Al jaren maken ROOD en de SP zich namelijk druk over het gebrek aan voorzieningen, zoals een bioscoop, een café of een jongerencentrum in de wijk. Er is vrijwel niets leuks te doen voor jongeren in Leidsche Rijn. Zeker nu er ook nog eens enorm bezuinigd gaat worden. Dit is erg slecht voor de leefbaarheid in dit nieuwe gedeelte van Utrecht.

Om te laten zien hoe ver alles is, maakten de jongeren van ROOD een bord met afstanden naar verschillende activiteiten:

leidsche-rijn-actie4

Op dit moment wonen er al zo'n 45.000 mensen in Leidsche Rijn. En dat moeten er 90.000 worden. Een stad zo groot als Hilversum. Zoveel mensen kunnen niet zonder goede voorzieningen. Dan gaat het niet alleen om dingen als een bioscoop, cafe's en bijvoorbeeld een plek om te poolen. Het gaat daarnaast ook om serieuze dingen die ontbreken. Zo is er geen huisartsenpost of apotheek die 's avonds open is. Je moet er niet aan denken dat je 's avonds ziek wordt en helemaal naar de andere kant van de stad moet om een arts te zien. Ook zijn er veel te weinig buurtcentra die activiteiten kunnen organiseren. Daardoor is er vrijwel niets leuks te doen voor jongeren en ook niet voor ouderen.

Om Leidsche Rijn leefbaar te maken en te houden hebben ROOD en de SP de volgende plannen:

  • Er moet geïnvesteerd worden in ontmoetingsplekken, sportvelden en jeugdcentra voor jongeren.
  • Investeer in voorzieningen zoals winkels, buurthuizen, basisscholen en culturele voorzieningen die op maximaal 500-700 meter liggen.
  • De gemeente moet zorgen voor een volwaardige huisartsenpost en apotheek die ook 's nachts bereikbaar is.
  • Het vestigen van winkels moet gestimuleerd worden als 25% van de bebouwing gereed is. Dus niet pas als de hele wijk is afgebouwd.

U bent hier